Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Het Nieuwe Instituut presenteert Tijdelijk Huis van Thuis en Het ontwerp van het sociale

Vanaf 4 juli 2021 t/m 29 mei 2022 presenteert Het Nieuwe Instituut in Rotterdam Tijdelijk Huis van Thuis en exploreert de verschillende gedaantes die ons huiselijk interieur recent heeft aangenomen. Want de keukentafel werd school, het balkon werd yogacentrum, de slaapkamer kantoor, actiecentrum of werkplaats, terwijl de woonkamer tevens als showroom, schuilkerk en huistheater bleek te kunnen functioneren. De afscheidspresentatie Tijdelijk Huis van Thuis van vertrekkend directeur Guus Beumer gaat in op vragen die achter deze gedaantewisselingen van het interieur verscholen gaan. Hoe komt het dat we onze huizen niet alleen verhuren, maar meer en meer als speculatieobject zijn gaan zien? Wat voor invloed hebben objecten en ruimtes op ons gedrag, onze houding, onze seksualiteit; ons idee van onszelf? Hoe moeten wij ons huiselijk interieur zien, als we beseffen dat onze woonkamers worden gedeeld met dieren, insecten, microben, maar ook met allerlei vormen van digitalisering?

25 mei 2021

Concept en grafisch ontwerp: Maureen Mooren. Foto: Johannes Schwartz.

In een caleidoscopisch overzicht schetst Het Nieuwe Instituut in _Tijdelijk Huis van Thuis _een reeks sterk uiteenlopende visies op het huiselijk interieur. Onderwerpen als de (on)veiligheid van het huis, het onderkomen van de thuisloze, het droom- of juist het spookhuis en bijvoorbeeld de uniforme stylingadviezen die Funda te bieden heeft voor aspirant-huizenverkopers, worden elk in een eigen 'kamer' belicht. Ook kijkt Tijdelijk Huis van Thuis aan de hand van de iconische tentoonstellingen Holland in Vorm (1987) en Do Create van Droog Design en KesselsKramer (2000) naar de veranderende canonvorming rond de recente Nederlandse ontwerpgeschiedenis en wordt stil gestaan bij een actuele praktijk van de ontwerper.
Daarnaast toont Tijdelijk Huis van Thuis hoe Het Nieuwe Instituut sinds 2013 de thematiek van het interieur heeft onderzocht.

Met bijdragen van o.a. Janilda Bartolomeu, Koos Breen, Frank Bruggeman, Droog Design, Dirty Furniture, Larissa Mantel, We Sell Reality en Johannes Schwartz.

Paul Haffmans. Sub-Centrum Ganzenhoef, Bijlmermeer Amsterdam, ca. 1977. Opdrachtgever: Stichting Ontwikkeling Subcentra Bijlmermeer. Collectie Het Nieuwe Instituut, archief Paul Haffmans.

Het ontwerp van het sociale

Tevens opent op 4 juli de nieuwe erfgoedopstelling Het ontwerp van het sociale: 100 jaar eigenzinnig samenleven in Nederland. Op basis van verschillende archieven uit onder meer de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw wordt getoond hoe er de afgelopen honderd jaar vanuit telkens andere blikrichtingen door architecten, geëngageerde burgers en activisten is nagedacht over nieuwe vormen van samenleven.

Het ontwerp van het sociale draait om de gevarieerde en soms radicale interactie tussen ontwerp en de samenleving. Verschillende ontwerpers, onderzoekers en conservatoren selecteren en (her)interpreteren stukken uit de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Ze vertellen van daaruit in een reeks 'kamers' de veelal onbekende verhalen van ruim een eeuw social design. Deze zijn gewijd aan thema's als ontwerpstrategieën uit de tweede feministische golf, de minimumwoning, kraken als ruimtelijke strategie, het buurthuis en het sociaaleconomische experiment rond Weverij De Ploeg. Deze semipermanente presentatie laat zien hoe de inbreng van ontwerpers, dan weer als denker, maker of activist, steeds weer heeft bijgedragen aan 'het ontwerp van het sociale' met nieuwe ideeën en modellen voor de wereld, voor samen leven, samenwerken en communiceren.

Met bijdragen van Uta Eisenreich & Johanna Himmelsbach, Rudy Guedj, Simone C. Niquille, Tabea Nixdorff, Arvand Pourabbasi & Golnar Abbasi (WORKNOT!) en Farida Sedoc.

Noot voor de redactie

De perspreview vindt plaats op 2 juli tussen 10.00 en 12.00 uur in aanwezigheid van scheidend directeur en curator Tijdelijk Huis van Thuis, Guus Beumer.
Aanmelding is mogelijk via press@hetnieuweinstituut.nl

Voor aanvullende informatie, beeldmateriaal of interviewverzoeken neemt u contact op met Moetoesingi Schmidt, Marketing & Communicatie, via +31 (0)6 26 86 00 12 of Martine Willekens, PR adviseur, via +31(0)6 53 60 04 31
of mail naar press@hetnieuweinstituut.nl

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.