Het Nieuwe Instituut presenteert Nederlandse deelname 23e Triennale Milano International Exhibition
Het Nieuwe Instituut presenteert in Milaan de tentoonstelling Have we met? Humans and non-humans on common ground. De presentatie is de officiële Nederlandse bijdrage aan de 23e Triennale Milano International Exhibition die wordt georganiseerd van 15 juli tot en met 11 december 2022. De deelname van Het Nieuwe Instituut aan de Triennale is in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
13 juli 2022
Het driejaarlijkse designevenement wordt georganiseerd door Triennale Milano. Het overkoepelende thema -en tevens de naam van de hoofdtentoonstelling- is Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries, samengesteld door gastcurator en astrofysica Ersilia Vaudo. De Triennale onderzoekt deze editie het onbekende door middel van tentoonstellingen, installaties en speciale projecten en gaat dieper in op wat buiten het menselijk begripsvermogen blijft. De Nederlandse bijdrage Have we met?_ _is één van de 18 internationale presentaties in Milaan
Have we met?
De Nederlandse tentoonstelling Have we met? reageert op het thema Unknown Unknowns door te laten zien dat de aarde een gedeelde plek is voor al het leven: menselijk en niet- menselijk. Het idee dat de aarde alleen maar bestaat om door de mens uitgebuit te worden, zal radicaal herzien moeten worden om de milieucrises waar de planeet onder gebukt gaat het hoofd te kunnen bieden. Have we met? onderzoekt de mogelijkheden van actieve samenwerking tussen verschillende levensvormen op de lange termijn. Drie ecologisch uiteenlopende locaties dienen hierbij als uitgangspunt: Bodemzicht, een regeneratieve boerderij bij Nijmegen, De Nieuwe Tuin van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam en een verlaten booreiland in de Noordzee.
De tentoonstelling presenteert een reeks projecten van makers uit verschillende disciplines van kunst, design, landbouw, datawetenschappen en mariene biologie. Een van de werken is bijvoorbeeld de Kipmobiel, ontworpen door Harald den Breejen en Sjoerd van Leeuwen voor Bodemzicht. De mobiel biedt een eenvoudige oplossing voor het regenereren van aangetaste grond door het natuurlijke ritme tussen gras en grazende dieren na te bootsen. Ook te zien is Borgþór Sveinsson, een documentaire van Brynjar Sigurðarson (van Studio Brynjar and Veronika) over een kluizenaar die 's winters op het afgelegen IJslandse platteland op zoek gaat naar een zeldzame bull-fish. De kluizenaar onderzoekt geduldig hoe hij met de vis een gemeenschappelijke basis zou kunnen vinden. Een ander project is van De Ambassade van de Noordzee en laat een alternatieve aanbestedingstekst zien voor een windmolenpark dat de Nederlandse overheid wil aanleggen in de Noordzee. Zo wordt in de alternatieve tekst ingegaan op de hele materialenketen en gevraagd om positieve effecten voor het zeeleven onder de windmolens mee te ontwerpen.
Zoöp
Have we met? bouwt voort op het organisatiemodel van Zoöp dat door Het Nieuwe Instituut en een brede groep partners is ontwikkeld. Een Zoöp streeft ernaar de belangen van niet-menselijk leven in haar organisatorische besluitvormingsproces te integreren. Een 'spreker voor de levenden' in het bestuur van een Zoöp fungeert als waarnemer, adviseur en leraar op het gebied van niet-menselijke belangen, en beschermt al het leven waar die organisatie mee in aanraking komt. Sinds 22 april 2022 is Het Nieuwe Instituut de eerste Zoöp ter wereld.
Tentoonstellingsontwerp
Het tentoonstellingsontwerp is van het in Rotterdam gevestigde Studio Ossidiana van Alessandra Covini and Giovanni Bellotti. Zij combineren in hun ontwerp voor de Triennale menselijke, dierlijke, botanische en minerale componenten. Bezoekers worden als het ware verwelkomd in de buik van een levend wezen dat tijdelijk de Triennale bewoont. Het grafisch ontwerp is van de hand van vormgevers Mislav Žugaj en Gailė Pranckūnaitė.
Aan de tentoonstelling Have we met? hebben bijgedragen: Harald den Breejen en Sjoerd van Leeuwen (namens regeneratieve boerderij Bodemzicht), Dear Hunter, Joost Emmerik, Christine Hvidt, Philipp Groubnov, Andrzej Konieczny, Alexander Köppel, Leon Lapa Pereira en Vivien Vuong (ArtScience Interfaculty-studenten van de Hogeschool der Kunsten Den Haag, in samenwerking met Rodrigo Delso en Eric Kluitenberg), Keer Hu, Yuzhi Liu en Jiafeng Zhu, Ian Ingram en Theun Karelse, Gisto, Takuma Kikuchi, Lucy Li, Florian Sapp en Alan Schiegl, Fiona Middleton, Ania Molenda, Studio Brynjar and Veronika, Julian Abraham /"Togar/", Sander Turnhout, Leena Valkeapää en Oula A Valkeapää, Ambassade van de Noordzee in samenwerking met Darko Lagunas.
De tentoonstelling wordt ondersteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Het Nieuwe Instituut
Het Nieuwe Instituut is het Nederlandse nationale museum en instituut voor architectuur, design en digitale cultuur. Door middel van tentoonstellingen, publieke programma's, onderzoek en andere nationale en internationale initiatieven betrekt het instituut denkers, ontwerpers, makers en diverse publieksgroepen om kritisch na te denken over urgente vraagstukken van vroeger, nu en de toekomst. Naast de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw die Het Nieuwe Instituut beheert, draagt het op de eigen campus in het Rotterdamse Museumpark ook zorg voor museumvilla Huis Sonneveld uit 1933.
Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Elske Schreurs, communicatie / e.schreurs@hetnieuweinstituut.nl / +31 (0)6 41188963