Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Het Nieuwe Instituut Online/Offline #11

Naar aanleiding van de tragische dood van George Floyd wordt er op de meest uiteenlopende manieren, in verschillende gedaantes en op talloze plekken geageerd tegen racisme en politiegeweld. De dood van Floyd mag niet worden opgevat als een geïsoleerd of typisch Amerikaans incident. Zoals de recente uitbraak van covid-19 niet op zichzelf staat, maar gezien moet worden als een uitkomst van de stelselmatige vernietiging van verschillende ecologische systemen, bewijst de actualiteit op aangrijpende wijze opnieuw de structurele aard van raciaal geweld.

15 juni 2020

Het Nieuwe Instituut wil een bondgenoot zijn voor iedereen die zich inzet voor racial justice. Het instituut is zich ervan bewust dat het zelf ook vormen van uitsluiting kent, die onder meer tot uitdrukking komen in de organisatie van het instituut, de partnerschappen en de samenwerkingen die het aangaat.

Het Nieuwe Instituut vertaalt de strijd tegen ongelijkheid in concrete, praktische stappen. Er is onder meer besloten om meerstemmigheid - een diversiteit aan perspectieven - tot het leidende principe te maken dat op alle niveaus richting geeft aan de activiteiten van het instituut, van de programmering tot het proces van werving en opdrachtverlening. De Rijkscollectie wordt verrijkt met verhalen die nu nog ondervertegenwoordigd zijn. In de bestaande Rijkscollectie ligt immers een eenzijdig accent op witte, mannelijke auteurs. Volgende week worden, op basis van een internationale Open Call, ontwerpers en onderzoekers uitgenodigd ideeën voor nieuwe vormen van culturele instituten te ontwikkelen. Daarnaast nemen alle medewerkers deel aan een training in het voeren van gesprekken die ons kunnen raken en waarin we ons tegelijkertijd ongemakkelijk kunnen voelen. Het zijn stappen in een lang proces. Een proces dat het instituut uitdrukkelijk is aangegaan.

De projecten The Hoodie en G/D THYSELF maken verhalen over ongelijkheid en discriminatie zichtbaar. De makers vragen aandacht voor vooroordelen, racisme en agressief politieoptreden en maken zich hard voor het opgroeien van een generatie Free Black Children. Lived knowledge is een essentiële schakel in de ontwikkeling van de inhoud van deze projecten, de samenwerking met partners en de verbinding aan het publiek. Instituten die ongelijkheid aan de orde stellen kunnen dat alleen doen bij de gratie van evenwichtige representatie, niet alleen op projectbasis maar structureel. We zijn de ontwerpers, denkers en makers met wie wij onder meer in het kader van deze projecten samenwerken dankbaar. Ook danken wij onze medewerkers die zich hard maken voor een meer diverse en inclusieve organisatie. Het Nieuwe Instituut staat midden in een leer- en veranderproces dat niet mogelijk zou zijn zonder hen.

Wit Huiswerk

Anti-racism resources

OneWorld over Do's en Don'ts voor witte bondgenoten

Eerder dit jaar volgde een aantal medewerkers de bootcamp van Of/By/For/All. Dit initiatief biedt ook een raamwerk voor actie

Nederland wordt Beter richt zich op een toekomst zonder racisme en uitsluiting

'As If', een essay van Ramon Amaro over de racial bias in technologie.

Kijk dit gesprek over 'Inclusive Cities: Shared cutural heritage in segregated cities' terug.

The Funambulist, een magazine over de politics van ruimte en lichamen, No 29 'States of Emergency'

Het dekoloniseren van jezelf en anderen: Nan van Houte en Neske Beks geven in deze eerste editie van 'Lieve Inclusieve' bij rekto:verso het woord aan Shishani Vranckx en Nyiragasigwa Hens om hierover in gesprek te gaan

The Funambulist Podcast Design & Racism met Mabel O. Wilson: 'Can the master's tools dismantle the master's house?

The Moon Center is een initiatief van Tabita Rezaire om de wijsheid van de maan te ervaren en te delen door middel van kunst, wetenschap en geest

Erinma Ochu schreef de beschouwing 'Once more with feeling&' #NewPowerGeneration

Doc/Fest Exchange, onderdeel van het Sheffield Doc/Fest film festival.

Redesigners for Justice: the leaders we need for an equitable future

Where are the Black Designers is een initiatief dat platform geeft aan creatives van kleur.

Force Times Distance: On Labour and its Sonic Ecologies, Sonsbeek 20-24

Het werk van Miguel Peres dos Santos: "By using an ever-growing archive of found documents to create autonomous artworks, his works references post-colonial theory as well as the avant-garde or the post-modern and the left-wing democratic movement as a form of resistance against the logic of the capitalist market system."

The Architectural League of New York bracht een statement en een verzameling hulpmiddelen naar buiten met betrekking tot ras en architectuur

Deze boodschap is een uitkomst van verschillende conversaties die de afgelopen weken binnen en buiten de organisatie zijn gevoerd. Het instituut wil die gesprekken voortzetten en staat open voor alle suggesties, vragen en kritiek van lezers van deze brief. Wil je zelf bijdragen aan het doorlopende proces in de richting van een meer meerstemmig Het Nieuwe Instituut? Dan kun je contact met ons opnemen door een e-mail te sturen naar Niek van der Meer, via n.vandermeer@hetnieuweinstituut.nl.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.