Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Het Nieuwe Instituut Online #8

Een wekelijkse nieuwsbrief brengt u gedurende de tijdelijke sluiting van Het Nieuwe Instituut op de hoogte van de online programmering, en biedt een keuze uit onze online content. Deze webpagina is een afgeleide van Nieuwsbrief #8 - 14 mei 2020.

13 mei 2020

Flower Power

"Door het hele land weerklinkt de kreet om 'Flower Power'. Wij zullen niet verwelken. Laat duizend bloemen bloeien" -- Abbie Hoffman, in het blad Workshop in Nonviolence, mei 1967

Bloemen zijn verleidelijk, bloemen verwonderen. Ze krijgen vaak een romantische of rituele betekenis toegedicht en kunnen zelfs beschikken over geneeskrachtige eigenschappen. Toch worden er sinds het uitbreken van de coronapandemie elke dag miljoenen bloemen vernietigd. De Nederlandse bloemenindustrie, goed voor miljarden omzet, heeft dankzij Covid-19 immers te maken met een drastische afname in de wereldwijde vraag naar bloemen, wat effect heeft op de gehele keten, van de kweker en de veiling tot aan de ontwerpers, zoals de bloemist.

Er gaan dan ook steeds luidere stemmen op voor een bloemenindustrie met een meer lokaal karakter, waarbinnen kwekers en bloemisten een duurzame rol bekleden. Covid-19 biedt alle aanleiding om lokale - mogelijk zelfs wilde bloemen opnieuw te waarderen. Om seizoensgebonden gewassen te planten en biologische vormen van land- en tuinbouw te versterken. Een land- en tuinbouw , waarin bovendien de veiligheid van werkers van het grootste belang wordt geacht. Zou het, nu zo veel ingesleten gewoontes, productiesystemen en consumptiepatronen moeten worden herzien, niet ook een idee zijn om in plaats van te treuren over hoe het was, duizend alternatieven tot bloei te laten komen?

Nu Online bij Het Nieuwe Instituut

Wekelijks worden in deze nieuwsbrief nieuwe programmaonderdelen aangekondigd - ditmaal een videogesprek over tuinontwerp - en wordt tegelijkertijd stilgestaan bij de rijkdom en blijvende relevantie van het publieke webarchief van het instituut. Een archief dat inmiddels is uitgegroeid tot meer dan 6000 pagina's en 250 zogeheten webmagazines en dat wordt gekenmerkt door een maatschappelijk perspectief op ontwerp.

Een videogesprek met Hetty Berens

Garden Icons Luister mee naar een live videogesprek over de diversiteit aan tuinontwerpen in de collectie van Het Nieuwe Instituut. Vanuit haar eigen huis zal conservator Hetty Berens onder meer ingaan op de opvattingen van verschillende ontwerpers over de rol van bloemen en planten in een gezonde omgeving. Sluit aan op maandag 18 mei van 20.30 tot 21.00 uur aan via onderstaande link.

luister

Brand New Abyss Baby, 2017. Photo: Ingrid Bittar. Courtesy of the artist. https://www.ibbritta.com/

Speculative Value from Tulips to Bitcoins

Garden Broadcast: Speculative Value from Tulips to Bitcoins 'Waarde' is vaak niet meer dan een afspraak of een concept, totdat mensen het erover eens worden dat een (ontworpen) object of product op zich waardevol is. Dan kun je bijvoorbeeld een grachtenpand kopen voor een tulpenbol of beleggen met een stukje versleutelde code. In deze podcast van Het Nieuwe Instituut en online radiostation Ja Ja Ja Nee Nee Nee uit 2018, gaan designresearcher Tamar Shafrir, botanicus Christel Schollaardt, ontwerpers Mario Minale en Alexandre Humbert en cryptovaluta-expert Livaneli Yildiran nader in op hoe het Nederlandse ontwerp de markt voor design heeft getransformeerd tot een veld van speelse speculatie over de betekenis en circulatie van objecten.

luister

Tulips. Photo: Frank Bruggeman.

Global Flower Beeldend kunstenaar en ontwerper Frank Bruggeman onderzocht in het kader van het programma Dissident Gardens de nieuwste producten uit de Nederlandse bloementeeltsector. Elke week stond weer een andere sierbloem centraal, waarvan de meeste jaarrond onder glas worden geteeld. De installatie waarbinnen deze sierbloemen werden geplaatst, weerspiegelde het logistieke karakter van de industrie en bood tevens ruimte voor verval en vergankelijkheid; processen die in het traditionele pronk-bloemstuk zorgvuldig buiten beeld blijven.

lees

Michael van Gessel. Design for the fencing in the garden of Museum Het Grachtenhuis, Amsterdam, 2011. Collection Het Nieuwe Instituut, GESS m197-2

Uit de collectie: Michael van Gessel Het Nieuwe Instituut heeft onlangs de archieven verworven van tuin- en landschapsarchitect Michael van Gessel. Veel inwoners en bezoekers van Nederland komen - veelal onbewust - in aanraking met zijn veelzijdige oeuvre, waaronder publieke parken, opnieuw ontworpen landgoederen en publieke ruimtes in nieuwe woonwijken.

lees

Exhibition Sicco Mansholt. Photo Johannes Schwartz

Sicco Mansholt: Een goede Europeaan Bezoek (online) de tentoonstelling over Sicco Mansholt; de Nederlandse boer en sociaaldemocraat die een invloedrijke naoorlogse minister van Landbouw werd. Na een veertienjarig ministerschap trad hij aan als eerste Landbouwcommissaris van de Europese Commissie. In die rol groeide Mansholt uit tot een van de grondleggers van de huidige Europese Unie. Mansholts beleid heeft grote invloed gehad op de economische positie van boeren, op de eenwording van Europa en op de inrichting van het Nederlands landschap. Mansholt ontpopte zich in zijn latere levensjaren tot een radicale natuur- en milieulobbyist.

lees

On Microbes, Cities and Landscapes Bezoek (online) deze Reading Room, die werd geprogrammeerd door toenmalig research fellow van Het Nieuwe Instituut Andrea Bagnato, directeur Giovanna Borasi van het Canadian Centre for Architecture en kunstenaar Nabil Ahmed. Historische voorbeelden werden afgezet tegen recente epidemieën, ver vóór Covid-19, om aan te tonen dat de microscopisch kleine schaal van virussen en bacteriën direct verband houdt met de grote schaal waarop globalisering en milieuveranderingen zich voltrekken.

luister

The New Garden. Photo Frank Bruggeman.

Bezoek De Nieuwe Tuin Bezoek De Nieuwe Tuin van Het Nieuwe Instituut, een publieke plek met een bloeiend ecosysteem van kruiden, struiken, vogels en insecten. Kunstenaar Frank Bruggeman en ecologisch hovenier Hans Engelbrecht pleiten met hun ontwerp voor een ecologisch beheer van stadsgroen met ruimte voor verwildering en natuurlijke processen.

lees

Opdrachtgeverschap in tijden van Covid-19

Elke week nodigt Het Nieuwe Instituut een ontwerper uit om een webcover voor het Online webmagazine te maken in respons op de vraag 'Wat houdt jou nu bezig?' Ontwerper Teresa Rudolf: "Ik heb een eigen liniaal gemaakt met een totale lengte van anderhalve meter; de afstand die we nu allemaal aan moeten houden in relatie tot de ander. De liniaal is tevens voorzien van diverse ijkpunten, die in de afgelopen tijd relevant zijn gebleken. [&] Nu staan de verworvenheden van onze moderne beschaving plotseling in een negatief licht. Ik heb het gevoel dat ik voor het eerst ervaar dat "systemen" niet voor eeuwig geldig zijn."

Collega-ontwerper Moriz Oberberger maakte deze week een animatie rond het thema van de nieuwsbrief, Flower Power: "Mijn animatie is gericht op het gevoel van de bloemen tijdens deze wereldwijde pandemie. Ik zag een psychedelische, snelle reeks van verschillende bloemen voor me. Bloemen, die niet weten wat er met ze gaat gebeuren. Alsof ze zichzelf afvroegen: wat is mijn doel? Waarom groeien we? Waar gaan we naartoe? Waar gaan we wonen? Bloemen worden net als wij geconfronteerd met een hoop onzekerheden."

Kom meer te weten over het project Tulip Pigments van ontwerper Tjeerd Veenhoven, die bruikbare kleurstoffen onttrekt aan de bloemblaadjes die in de productie van tulpenbollen als afval worden weg gegooid.

Voor Rotterdammers die (alleen) een wandeling willen maken: probeer de soundwalk Aquarian Gardens eens, die kunstenaar Annika Kappner ontwikkelde voor De Nieuwe Tuin.

Sluit je aan bij People@Home door het Covid-19-solidariteitsfonds van de Wereldgezondheidsorganisatie te steunen en krijg een gepersonaliseerde animatie van Moriz!

"Hoewel onze reukzin ons altijd heeft geholpen om te overleven, is dit in de huidige steriele, digitale wereld toch het zintuig dat het vaakst wordt vergeten." Lees 'De geur van gevaar' over het werk van ontwerper Leanne Wijnsma.

Kunstenaar Teun Castelijn loopt elke maand als eenmansbloemencorso door Amsterdam-Noord.

Bladertip! De eerste kleurenwaaier-annex-naslagwerk voor bloemen, de _Flower Colour Guide_.

Leestip! _Indoor Green. Living with Plants_, over het samenleven met kamerplanten en de invloed die ze hebben op een interieur.

Bestel je boeken met 10% korting via NAi boekverkopers met de kortingscode: HNI

De Nederlandse fotograaf Isabelle van Zeijl maakt in de serie _The Rebirth of the Dutch Flower_ gebruik van bloemen die anders vernietigd zouden worden vanwege de pandemie.

Thursday Night Live gaat op 21 mei in op de achtergronden van de officiële Nederlandse bijdrage aan de 17eArchitectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia: Who is We?

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.