Het Nieuwe Instituut Online #7
Een wekelijkse nieuwsbrief brengt u gedurende de tijdelijke sluiting van Het Nieuwe Instituut op de hoogte van de online programmering, en biedt een keuze uit onze online content. Deze webpagina is een afgeleide van Nieuwsbrief #7 - 7 mei 2020
6 mei 2020
Het Interieur en het lichaam
De markt heeft het huiselijk interieur de afgelopen jaren allereerst opgevat als het persoonlijke domein voor allerlei vormen van luxury marketing. Zo moest de douche transformeren tot een 'personal spa', waar het uitgeputte lichaam niet zozeer schoon, maar opnieuw vitaal kon worden. En voor de minder gelukkigen onder ons was er altijd nog de geurkaars, waarmee aan ieder washok een aura van rust en contemplatie kon worden gegeven.
Covid-19 heeft die werkelijkheid - in ieder geval tijdelijk - doorbroken en ontwerp lijkt nu vooral de basale taak te hebben het publieke interieur te onderwerpen aan de meest rudimentaire vormen van in- en uitsluiting. Terwijl landen als Zuid-Korea of Taiwan data benutten om veiligheid en controle digitaal gestalte te geven, is in Nederland de fysieke afstand van anderhalve meter de meetlat waarlangs ieder publiek interieur wordt gelegd.
Nu Online in Het Nieuwe Instituut
Wekelijks worden in deze nieuwsbrief nieuwe programmaonderdelen aangekondigd - ditmaal in de vorm van een cursus van een week en een eenmalig ritueel - en wordt tegelijkertijd stilgestaan bij de rijkdom en blijvende relevantie van het publieke webarchief van het instituut. Een archief dat inmiddels is uitgegroeid tot meer dan 6000 pagina's en 250 zogeheten webmagazines en dat wordt gekenmerkt door een maatschappelijk perspectief op ontwerp.
Charlie Koolhaas & Madelon Vriesendorp Nu het huiselijk interieur een symbool voor isolatie is en niet langer uitdrukking van privacy of persoonlijkheid, is het tijd stil te staan bij nieuwe vormen van ontsnappen en te reflecteren op de eigen identiteit. Omdat velen gedwongen zijn binnen te blijven, nodigen Madelon Vriesendorp en Charlie Koolhaas ons uit online een cursus van een week te volgen en verder inwaarts op reis te gaan en de vraag te stellen wie 'we' zijn, wat 'we' willen en waarom. Via gezamenlijke live-meetings, instructievideo's en referentiemateriaal, wordt iedere deelnemer meegenomen in een proces van reflectie en ontwerpen.
Spirit Strategies voor thuis i.s.m. HipHopHuis G/D THYSELF is een installatie in Het Nieuwe Instituut die uitnodigt tot bezinning. De maatregelen rond Covid-19 maken dat het verlangen naar collectiviteit en saamhorigheid groeit. Dat is de achtergrond voor een serie rituelen met als titel Spirit Strategies, die online gevolgd kan worden. Iedere vrijdag van 11.00 - 12.00 uur worden de verschillende instructies gedeeld, op basis waarvan naast een individuele ook een collectieve ervaring wordt gestimuleerd. De eerste aflevering van de Spirit Strategies van vrijdag 8 mei, is met het HipHopHuis uit Rotterdam tot stand gekomen. Om de week wordt de installatie ter beschikking gesteld aan een gemeenschap in Rotterdam en kan die naar eigen inzicht en behoefte worden gebruikt. Stuur een e-mail naar gdthyself@hetnieuweinstituut.nl om een tijdslot te reserveren.
De Neufert De Bauentwurfslehre van de Duitse architect Ernst Neufert (1900-1986) is het handboek waarvan tussen 1936-2018 honderdduizenden exemplaren verschenen. Het staat vol met hoogte- lengte- en breedtematen voor alle denkbare ontwerpopgaven. In de collectie boeken en archieven van Het Nieuwe Instituut bevinden zich achttien exemplaren. Sinds Neufert weet iedereen dat een tekentafel op een school 70 centimeter hoog, 80 centimeter lang en 70 centimeter breed is, of dat smalspoor bij voorkeur tussen 75 centimeter en 1 meter breed is. En om elkaar de hand schudden volstaat een afstand van1,30 meter. Ligt in deze standaardisering en rationalisering van de architectuur een antwoord op het vraagstuk van de anderhalvemetersamenleving besloten? Binnenkort meer daarover in deze nieuwsbrief.
Interieurontwerp in oorlogstijd De Amerikaanse schrijver Matthew Stadler gaf in de Portugese Synagoge in Amsterdam in 2013 de negende Benno Premsela Lezing. Hij bood een geheel nieuw perspectief op het interieur ten tijde van een verregaande digitalisering en wees op de gevaren van de huidige observatiemaatschappij.
The Life Fair De tentoonstelling The Life Fair. New Body Products presenteerde aan de hand van een reeks universele thema's - zoals Geboorte, Werk, Seks, Veiligheid en Gezondheid - hoe het streven naar het optimale lichaam zich tot een hoogst competitieve markt heeft ontwikkeld. Nu Covid-19 de staande ideeën over het lichaam, veiligheid en gezondheid ter discussie stelt, bewijst dit project opnieuw zijn urgentie.
Playboy Architecture 1953-1979 De door Beatriz Colomina samengestelde tentoonstelling Playboy Architecture uit 2013 laat zien hoe architectuur en vormgeving door het tijdschrift Playboy zijn benut als belangrijke instrumenten voor het ontwikkelen van een nieuwe identiteit voor de Amerikaanse man en een daaraan verbonden interieur. Een interieur waarin het bed een dominante rol zou gaan innemen en waar werk en intimiteit volledig verweven raken
Ontwerpplatform Sinds de oprichting van Het Nieuwe Instituut is Maureen Mooren betrokken als art director en vervult zij een adviserende rol bij de totstandkoming van vrijwel alle projecten van het instituut zoals tentoonstellingen en publicaties. Tevens is zij de drijvende kracht achter de institutionele rol als opdrachtgever. De uitkomst daarvan is te zien op het platform van grafische ontwerpers (link), dat binnenkort wordt uitgebreid met alle ruimtelijke ontwerpers die bij het instituut betrokken zijn geweest. Dankzij Mooren heeft het instituut onder meer een grafische identiteit ontwikkeld die is gebaseerd op wisselende bijrages vanuit het veld. Tegelijkertijd heeft Mooren de grafische context ontworpen, die als een herhalende en daarmee herkenbare referentie fungeert en waarbinnen meerdere ontwerpers hun bijdrage gestalte kunnen geven. Ook is zij verantwoordelijk voor de eerste uit de serie webcovers, die voor het Online programma zijn ontwikkeld met de daaraan verbonden banners.
Opdrachtgeverschap ten tijde van Covid-19
Iedere week nodigt Het Nieuwe Instituut een andere ontwerper uit om een nieuwe webcover te ontwerpen voor het Online webmagazine naar aanleiding van de vraag: Wat houd je nú bezig? Bekijk de covers die tot nu toe gemaakt zijn. De cover van deze week is van Jungmyung Lee.
In 1_:1 Sets for Erwin Olaf_ en de parallelle expositie _Bekleidung _vormden twee gedachten over de cultuur van het interieur het uitgangspunt: het idee van interieur als uitdrukking van het individu en het interieur als startpunt van architectuur.
Lees meer over de Onderzoekslijn Landschap en Interieur.
Lees _Learning from the Virus_ van Paul B. Preciado op ArtForum.
Bekijk hier het webmagazine van WORK, BODY, LEISURE, de invulling van het Nederlandse Paviljoen tijdens de 16e Internationale Architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia in 2018.