Het Nieuwe Instituut Online #6
Een wekelijkse nieuwsbrief brengt u gedurende de tijdelijke sluiting van Het Nieuwe Instituut op de hoogte van de online programmering, en biedt een keuze uit onze online content. Deze webpagina is een afgeleide van Nieuwsbrief #6 - 30 april 2020
29 april 2020
Spirit strategies
Juist nu mensen over de hele wereld door de coronapandemie gedwongen worden om in quarantaine te gaan, zichzelf af te zonderen en afstand te nemen van anderen, is de behoefte aan rituelen van samenzijn, solidariteit en verbondenheid sterker dan ooit. Het Nieuwe Instituut presenteert de komende maanden een online programma in de geest van de installatie G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children die The Ummah Chroma in het gebouw aan het Museumpark in Rotterdam heeft ingericht. De verschillende activiteiten, waaronder rituele performances en meditaties, zijn gebaseerd op uiteenlopende spirituele en culturele tradities.
Luister naar Spirit Strategies through Performative Sound Op 15 april is in de geest van G/D THYSELF de klankmeditatie Live Spirit Strategies through Performative Sound wereldwijd uitgezonden. Luister terug naar de muziekperformances, gedichten, meditaties en blessings met bijdragen vanuit de VS, Mexico, Kenia, Curaçao, het Verenigd Koninkrijk en Nederland (Rotterdam). In samenwerking met online radiostation Operator.
Live vanuit G/D THYSELF: doe mee aan workshops en meditaties Elke vrijdag voeren kunstenaars van 11.00-12.00 uur in de installatie G/D THYSELF verschillende spirit strategies uit, die je, ondersteund door hun uitleg, via een livestream vanuit huis kunt beleven. Het programma start vrijdag 8 mei met een performance en workshop, die in samenwerking met het HipHopHuis in Rotterdam tot stand is gekomen. Om de week wordt de installatie ter beschikking gesteld aan een gemeenschap in Rotterdam en kan die naar eigen inzicht en behoefte worden gebruikt. Mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam.
Reflecties Geïnspireerd door G/D THYSELF wordt een reeks reflecties, verhalen en spirit strategies door schrijvers, dichters en ontwerpers verstuurd. Als een manier om niet alleen, maar alsnog gemeenschappelijk te reflecteren, zelfs al is het op afstand. Ontvangers worden uitgenodigd om vervolgens ook de eigen reflecties op papier te delen, te uploaden naar het webmagazine en te versturen naar anderen. Kunstenaar Nash Caldera levert de eerste bijdrage met het gedicht Ana-lize, dat ze eerder uitvoerde tijdens de klankmeditatie Spirit Strategies through Performing Sounds. Schrijf je hier in als je de serie reflecties per post wil ontvangen.
Youthdem met Concrete Blossom Vijf jonge filmmakers, kunstenaars en muzikanten uit Rotterdam werken in het kader van het YouthDem-programma in samenwerking met Concrete Blossom en Het Nieuwe Instituut aan een reeks video's en publieke programma's waarin zij het spanningsveld tussen rituelen en identiteitsvorming in de westerse wereld verkennen. Op 18 juni gaat de groep met elkaar in gesprek over de totstandkoming van de serie, waarbij er ook ruimte is voor (poëzie)voordrachten. Het geheel is te volgen via de stream die live vanuit G/D THYSELF wordt uitgezonden.
Bekijk de opening van G/D THYSELF De installatie G/D THYSELF is op 25 januari in gezelschap van The Ummah Chroma en setontwerper Lauri Faggioni ingewijd met een reeks rituelen en verschillende dans- en muziekperformances. De inwijding, geschreven door architect en theoreticus Dele Adeyemo, vormt een rode draad door optredens van artiesten als The Empress (Aissa Traore), Nash Caldera, OTION (Guillermo Blinker), Giovanni Maisto Ferreira en Nevill Mitchell Martins. Bekijk de videoregistratie van Bouba Dola. In samenwerking met IFFR.
Het Sandberg Instituut toont een reeks recente routines en actuele vormen van werken en dromen door verschillende ontwerpers en kunstenaars ten tijde van 'social distancing'.
Bekijk de zes maanmeditaties van kunstenaar Tabita Rezaire
Iedere week maakt een andere ontwerper de webcover voor het Online webmagazine naar aanleiding van de vraag: Wat houd je nú bezig?
Een terugblik op het talentontwikkelingsprogramma The Collective Space
Bekijk ook voorgaande wekelijkse selecties rond de thema's Data Matter, The Hoodie en Who Are We?