Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Het Nieuwe Instituut Online #5

Een wekelijkse nieuwsbrief brengt u gedurende de tijdelijke sluiting van Het Nieuwe Instituut op de hoogte van de online programmering, en biedt een keuze uit onze online content. Deze webpagina is een afgeleide van Nieuwsbrief #5 - 23 april 2020

22 april 2020

Grafisch ontwerp: Who is We? Richard Niessen

Who is We?

'Alleen samen krijgen we corona onder controle', staat er op de wand van de ruimte waarin de premier, ministers en experts de pers te woord staan. Interessant hoe deze slogan volkomen vanzelfsprekend klinkt, terwijl er grote vragen bij te stellen zijn. Bijvoorbeeld over het woord controle, over de combinatie van alleen en samen, en over het woord 'we'. Want wie is 'we'?

De vraag wie 'we' nu eigenlijk is, Who is We?, is ook de titel van de presentatie in het Nederlandse paviljoen tijdens de architectuurbiennale in Venetië van dit jaar, waarvan de opening (vooralsnog) gepland staat op 29 augustus. Hier is het de vraag van hoofdcurator Hashim Sarkis How will we live together? die Het Nieuwe Instituut heeft aangezet tot het stellen van de wedervraag who is we? De presentatie biedt perspectieven op een ontwerppraktijk die gebaseerd is op een meervoudig begrip van wie we is: Anders, vrouwelijk, van kleur, multispecies. Welke vorm samenleving we ook nastreven, een gelijkwaardige en evenredige betrokkenheid van een diversiteit aan mensen en niet-mensen is cruciaal. Corona maakt eens te meer duidelijk dat die samenleving hard nodig is, maar ook nog ver weg lijkt.

Afaina de Jong & InnaVisions, Space of Other, 2019

The Multiplicity of Other In het kader van Multiplicity of Other, de bijdrage van architect Afaina de Jong aan de presentatie in het Nederlandse paviljoen in Venetië, stelt De Jong in samenwerking met vormgever en dj InnaVisions een mixtape samen met muziek van artiesten die in hun werk andere werelden, ruimtes en spiritualiteiten verkennen: een Space of Other. De Jong ziet muziek als een belangrijke 'taal' en creatieve uitingsvorm voor de ruimtelijke complexiteit van het grootstedelijke leven. Muziek kan zelfs als een ruimtelijke kunstdiscipline worden beschouwd. De nummers op de mixtape variëren van hedendaagse jazz en beatproducties tot aan jazz uit de jaren zeventig en broken beats.

luister

Willem Jan Neutelings. Patchwork metropolis in The Hague and Rotterdam region, 1990. Collection Het Nieuwe Instituut, NEUR t4

Values for Survival Het onderzoeksprogramma Values for Survival, ontwikkeld door prof. dr. Caroline Nevejan, verenigt (internationale) wetenschappers, ontwerpers en beleidsmakers in een verkenning van de betekenis van de thema's uit Who is We? voor urgente ruimtelijke en maatschappelijke vraagstukken waar zij aan werken.

lees

Debra Solomon/Urbaniahoeve/Voedselbos Amsterdam Zuidoost Community of Praxis, 2020 Creative Commons CC BY-NC-ND

Radical Observation Exercise

Multispecies Urbanism 'Zoek een locatie voor je ecologische interventie: een open plek in het plaatselijke voedselbos, in je voor- of achtertuin, of een gemeenschappelijke tuin'. Zo begint de Radicale Waarnemingsoefening nr. 23 ontwikkeld door Debra Solomon om contact te maken met de ons omringende natuurlijke ecosystemen.

lees

Patricia de Ruijter, mediakaal.nl.

Zoöp Het aanpassingsvermogen van niet-menselijke populaties is niet langer opgewassen tegen de ecologische en maatschappelijke druk die er op ze wordt uitgeoefend. Op welke manier kunnen deze populaties tegenwicht bieden tegen uitsluitend mensgerichte mechanismen? Een zoöp is een voorstel voor zo'n alternatief: een coöperatieve, soort-overstijgende juridische entiteit waarbinnen mensen en ecologische gemeenschappen als partners samenwerken.

lees

Virtual model of the Habitat: Expanding Architecture exhibition, developed by Jaap Bakema Study Centre in partnership with Ardito.

Total Space Met 'totale ruimte' doelde architect Jaap Bakema op een relationele benadering van de mens en zijn omgeving waarmee hij een bijna kosmologisch begrip van ruimte introduceerde. Deze ecologische opvatting van architectuur werd tijdens het CIAM-congres in 1956 verkend in het begrip Habitat. De gelijknamige installatie bij Het Nieuwe Instituut is nu online te bekijken en het boek dat in juni verschijnt is te bestellen bij NAi Boekverkopers.

bekijk

Failed Architecture vraagt zich in het opiniestuk 'The Virus Biennale: Shall We Call The Whole Thing Off?' af of of we de coronacrisis kunnen aangrijpen om de manier waarop we cultuur produceren en consumeren volledig te herzien.

Als we als mensheid de klimaatcrisis willen overleven moeten we volgens filosoof Rosi Braidotti onmiddellijk collectieve creatieve oplossingen formuleren.

De podcast Cultures of Energy gaat in op de ethische en politieke betekenis en relevantie van 'zorg' in een meer-dan-menselijke wereld.

Ontwerper Petra Blaisse vindt dat we voor reacties op de 'bovengrondse' problemen in landschapsarchitectuur en stedenbouw ook naar de bodem moeten kijken.

Volgens de auteurs van het boek Terra Preta zou je met een verrassend eenvoudig recept zelf een soort vruchtbare grond kunnen creëren die een antwoord biedt op zowel klimaatverandering als hongersnood.

De podcast 99% Invisible wijdde een tweeluik aan het verhaal achter de grootstedelijke utopie van de Amsterdamse Bijlmer als een modernistische 'stad van de toekomst'.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.