Het Nieuwe Instituut Online #3
Een wekelijkse nieuwsbrief brengt u gedurende de tijdelijke sluiting van Het Nieuwe Instituut op de hoogte van de online programmering, en biedt een keuze uit onze online content. Deze webpagina is een afgeleide van Nieuwsbrief #3 - 9 april 2020
8 april 2020
Data Matter
De Covid-19-pandemie dwingt miljoenen mensen over de hele wereld om hun leven radicaal om te gooien, van gedwongen social distancing, zelf-isolatie en quarantaine, tot vrijwillig thuiswerken en virtueel onderwijs. Het resultaat hiervan is een exponentiële toename van de productie, consumptie en aggregatie van data. Welke consequenties heeft zo'n data-explosie? En waarom zouden zowel mensen als niet-menselijke wezens zich hier juist nu iets van moeten aantrekken?
ADS8: Data Matter: Digital Networks, Data Centres & Posthuman Institutions Als een nieuw soort architectuur voor data en machines, die volledig volgens technologische beginselen en vrijwel zonder menselijk ingrijpen wordt vormgegeven, vormt het ontwerp van datacenters een proeftuin voor alternatieve, posthumane institutionele omgevingen. Dit langetermijnproject over de architectuur van datacenters is een samenwerking tussen Ippolito Pestellini Laparelli, Kamil Dalkir, The Royal College of Art in London (RCA) en Het Nieuwe Instituut.
Typologie van het datacentre
Data Centres Industries Nederland is de op een na grootste datahub in Europa en is voor een kwart van het BBP (Bruto Binnenlands Product) afhankelijk van de industrie van datacenters. Aan de hand van een aantal actuele casussen in Nederland presenteert dit onderzoek uiteenlopende verschijningsvormen van de typologie van het datacenter in zowel stedelijke als landelijke omgevingen.
Hoe zwaar belasten archiveren en digitaliseren het klimaat?
Inrichting Digitaal Archief Tegenwoordig staat er niet alleen meer ter discussie wát er verzameld en bewaard zou moeten worden, maar zijn archiefprofessionals en curatoren zich ook steeds beter bewust van de ecologische impact van hun acquisitie- en verzamelbeleid: met wat het behouden van historische en culturele artefacten en fysieke en digitale documenten betekent voor het klimaat. Neem vooral contact met ons op met eigen nieuwe ideeën en projecten voor een milieubewuste erfgoedpraktijk.
De Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw bestaat uit ongeveer achttien kilometer archieven en collecties, ongeveer 2500 modellen en een omvangrijke bibliotheek. Het pas verworven archief van architectenbureau MVRDV bestaat grotendeels uit digitaal materiaal. Het archief van 5 TB omvat de dossiers van alle projecten die het bureau tussen 1991 en 2008 ontworpen heeft, zowel gerealiseerd als ongerealiseerd. Bovendien worden steeds grotere delen van de collectie gedigitaliseerd. Het totale digitale archief bedraagt nu 80 TB aan scans, foto's en andere documenten en dossiers. Dit staat ongeveer gelijk aan een jaarlijkse energieconsumptie van 6300 kWh (net iets minder dan twee huishoudens), wat bijdraagt aan de uitstoot van grofweg 3150 Kg CO2.
Essay Marten Kuipers en Ludo Groen
Automated Landscapes and the Dream of Relentlessness Robots en kunstmatige intelligentie worden ingezet om contact te onderhouden met patiënten, om kamers te ontsmetten, voorraden en medicijnen te bezorgen, maar ook om het internetverkeer op te schalen en de bevolking in de gaten te houden en te controleren. Welke consequenties heeft automatisering op de gebouwde omgeving en haar menselijke en niet-menselijke bewoners?
Alternative Data Infrastructures Toen Het Nieuwe Instituut vanwege de pandemie de deuren moest sluiten, werden veel van de werkzaamheden en processen herschikt en verhuisd naar omstreden platforms als Skype, Teams, Zoom, Whereby, Facebook, Twitter en Instagram. De controverse die deze producten omringt heeft kritische vragen opgeroepen en geleid tot een zoektocht naar alternatieve platforms voor interactie met collega's en teamgenoten. Hoe gaan ontwerpers en kunstenaars om met privacyvraagstukken, voortdurende verbondenheid en het eigenaarschap, de opslag en het energieverbruik van data? Hier zijn een paar inspirerende strategieën om hiermee om te gaan.