Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

Het Nieuwe Instituut brengt solar design naar Salone del Mobile 2022

Hoe zou de wereld eruitzien als hij zou draaien op zonne-energie?

7 juni 2022

Het Nieuwe Instituut presenteert in Milaan tijdens de prestigieuze designbeurs Salone del Mobile 2022: The Solar Energy Kiosk. Een op zonne-energie werkende installatie, ontwikkeld door de in Rotterdam gevestigde ontwerpstudio Cream on Chrome. The Solar Energy Kiosk is onderdeel van Alcova, een internationale groepspresentatie en is te bezoeken van 5 -12 juni 2022.

The Solar Energy Kiosk. Een op zonne-energie werkende installatie, ontwikkeld door ontwerpstudio Cream on Chrome. Foto Isa de Jong.

1 of 2

The Solar Energy Kiosk. Een op zonne-energie werkende installatie, ontwikkeld door ontwerpstudio Cream on Chrome. Foto Isa de Jong.

Na Milaan reist de kiosk door naar Rotterdam waar het onderdeel uitmaakt van de tentoonstelling The Energy Show - Zon, zonne-energie en menskracht, samengesteld door curator Matylda Krzykowski. The Solar Energy Kiosk is het eerste werk in opdracht en daarmee een voorproefje op de tentoonstelling die van 3 september 2022 - 5 maart 2023 te zien is in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Net als de tentoonstelling leidt The Solar Energy Kiosk naar één overkoepelende kwestie: hoe zou de wereld eruitzien als hij zou draaien op zonne-energie? Ontwerpers Jonas Althaus and Martina Huynh van Cream on Chrome spelen hierop in door met The Solar Energy Kiosk te laten zien hoeveel zonne-energie er nodig is om één glaasje sinaasappelsap te persen. In het werk van Cream on Chrome staat interactie vaak centraal om mensen te betrekken bij prangende vraagstukken en het verkennen van nieuwe perspectieven op het gebied van economie, ecologie en opkomende technologieën. De kiosk nodigt dan ook uit tot een dialoog over de mogelijkheden en beperkingen van solar design.

Open call: solar ideas

The Solar Energy Kiosk heeft een meervoudige functie: naast conversation piece fungeert de installatie ook als een afgiftepunt voor objecten, tekeningen, foto's en ideeën over zonne-energie die verzameld worden via een Open Call. Curator Matylda Krzykowski en Het Nieuwe Instituut willen bezoekers, beoefenaars uit het veld en andere geïnteresseerden de mogelijkheid bieden om ook hun eigen initiatieven rondom zonne-energie te delen. Een selectie hiervan wordt opgenomen in de tentoonstelling The Energy Show. In Milaan worden in de kiosk enkele voorbeelden van ideeën getoond van ontwerpers Jörg Boner, Michael Jantzen, the Solarpunk Lab en ontwerpstudio Takram.

The Solar Energy Kiosk. Een op zonne-energie werkende installatie, ontwikkeld door ontwerpstudio Cream on Chrome. Foto Isa de Jong.

The Solar Energy Kiosk. Een op zonne-energie werkende installatie, ontwikkeld door ontwerpstudio Cream on Chrome. Foto Isa de Jong.

The Energy Show

De tentoonstelling The Energy Show - Zon, zonne-energie en menskracht, samengesteld door curator en ontwerper Matylda Krzykowski, draait volledig om de zon en de mogelijkheden om ermee te ontwerpen. De tentoonstelling staat stil bij het persoonlijke energieniveau van de bezoeker en toont tientallen innovatieve voorbeelden van zonne-technologie. Er zijn projecten van kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers van over de hele wereld. Van de baanbrekende uitvindingen van zonnekoningin Mária Telkes tot de experimentele ontwerpen van Michael Jantzen en van de met zonne-energie geïntegreerde architectuur van Jessenvollenweider tot de creatieve ideeën van bewegingen als Solar Power for Artists en Solar Mamas. Inclusief het werk van solar designers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen, artdirector Mirka Laura Severa en story designer Alice Wong.

The Solar Biennale

The Energy Show is onderdeel van de allereerste editie van The Solar Biennale, waarvan Het Nieuwe Instituut dit jaar partner en hoofdlocatie is. The Solar Biennale is een initiatief van solar designers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen en reflecteert kritisch op het gebruik van zonne-energie en het heersende technologische en economische perspectief. Gedurende zes weken richt de biënnale haar pijlen op de menselijke kant: een door zonne-energie aangedreven wereld gaat verder dan wetenschappelijk onderzoek en uniforme zonnepanelen. Culturele praktijken en plaatsgebonden energiebehoeften bepalen mede hoe een post-fossiele toekomst zich ontwikkelt. In september en oktober 2022 worden met The Solar Biennale in Rotterdam uiteenlopende programma's gepresenteerd waarmee ontwerpers, wetenschappers, mensen uit de zonne-industrie en beleidsmakers worden uitgenodigd om antwoorden te formuleren en ideeën uit te wisselen. The Solar Biennale kent haar startschot in Het Nieuwe instituut in Rotterdam en mondt uit in de Dutch Design Week in Eindhoven in oktober.

Alcova

Ook dit jaar komt tijdens de Salone del Mobile Alcova weer tot leven met een nieuw en uitgebreid tentoonstellingsprogramma, evenementen, lezingen, site-specifieke installaties en performances. Na een succesvolle editie in september 2021 keert Alcova terug naar het spectaculaire stadspark van de Centro Ospedaliero Militare di Milano, een plek van groot historisch belang voor de stad van Milaan. Dit jaar wordt een nieuw gedeelte van het complex gebruikt dat nooit eerder voor het publiek toegankelijk was. Met een binnen- en buitententoonstellingsruimte van meer dan 20 hectare belooft Alcova 2022 de meest uitgebreide en ambitieuze editie tot nu toe te worden met een inspirerende dwarsdoorsnede van de hedendaagse designwereld. In de tentoonstellingen wordt werk van internationaal gevestigde namen afgewisseld met opkomende talenten. De nadruk ligt in de presentaties op nieuwe en spannende ontwikkelingen op het gebied van technologie, materialen, duurzame productie en vele andere aspecten binnen design.

Over Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut is het Nederlandse nationale museum en instituut voor architectuur, design en digitale cultuur. Door middel van tentoonstellingen, publieke programma's, onderzoek en andere nationale en internationale initiatieven betrekt het instituut denkers, ontwerpers, makers en diverse publieksgroepen om kritisch na te denken over urgente vraagstukken van vroeger, nu en de toekomst. Naast de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw die Het Nieuwe Instituut beheert, draagt het op de eigen campus in het Rotterdamse Museumpark ook zorg voor museumvilla Huis Sonneveld uit 1933.

Noot voor redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Elske Schreurs, communicatie e.schreurs@hetnieuweinstituut.nl +31 (0)6 41188963