Guus Beumer neemt afscheid met Tijdelijk Huis van Thuis
6 juli 2021
Dit weekend heeft Guus Beumer afscheid genomen als directeur van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Met zijn achtergrond als tentoonstellingsmaker doet hij dit met de presentatie van Tijdelijk Huis van Thuis_, de tentoonstelling 3XP: Een speculatieve ontwerpgeschiedenis. Van product en prototype tot probe_ en de semipermanente presentatie Het ontwerp van het sociale. Daarnaast verschijnt in augustus Expansive Bodies: Contesting Design at Het Nieuwe Instituut. Het boek over de ontstaansgeschiedenis van Het Nieuwe Instituut en de collectieve inspanning die er achter schuil gaat. Guus Beumer gaat zich vanaf nu richten op een nieuwe uitdaging in Maastricht.
Campus Heerdenberg
Beumer gaat zich bezig houden met de ontwikkelingen rondom de campus bij Landgoed Heerdenberg in Maastricht. Een plek die verschillende functies zal verenigen en waar alles in het teken komt te staan van een hernieuwde visie op burgerschap, op landschap en onze verhouding tot een radicaal veranderende omgeving. Nieuwe vormen van kennisproductie moeten hier bijeenkomen en leiden tot verschillende allianties, visies, werkwijzen in respons op de huidige maatschappelijke uitdagingen.
/"We staan voor enorme uitdagingen. En ik ben ervan overtuigd dat de huidige scheidingtussen biologie en technologie een van de oorzaken is achter tal van maatschappelijke vraagstukken. Gezien mijn achtergrond wil ik graag ontwerp betrekken bij de vraag hoe wij die harde grenzen kunnen verzachten. Niet door het gesprek onder elkaar, maar juist met elkaar te voeden. Campus Heerdeberg moet die gelegenheid gaan bieden!/" aldus Beumer.
Het ontwerp van het sociale
Onder de titel _Het ontwerp van het sociale_ en op basis van de Rijkscollectie Nederlandse Architectuur en Stedenbouw komen in deze presentatie veelal onbekende, historische perspectieven op wonen samen. De semipermanente tentoonstelling toont hoe veelzijdig en soms radicaal de interactie tussen ontwerp en samenleving de afgelopen eeuw is geweest. Al deze uitzonderlijke 'cases' worden bovendien per keer van een aansprekende interpretatie voorzien door de huidige generatie ontwerpers.
Tijdelijk Huis van Thuis
Het idee van een thuis en het huis is door de pandemie in de afgelopen maanden onder druk komen te staan. Onze slaapkamers werden kantoren, onze keukens werden scholen en het balkon werd de plek waar wij - heel koninklijk - ons engagement met de ander zichtbaar wilden maken. Voor Het Nieuwe Instituut is het dan ook het geëigende moment een project aan het huiselijk interieur te wijden. En niet zoals meer gebruikelijk door alle aandacht aan meubelontwerpen te besteden. Naast verschillende woonvisies die een plek krijgen in de vaste erfgoedopstelling, komen ditmaal meer speculatieve vragen aan bod die wij rondom het idee van een woning en een huiselijk interieur zouden kunnen stellen. Vergeet niet, we willen de komende jaren een miljoen nieuwe woningen gaan bouwen, maar waar hebben we het dan over?
Duurzame inrichting
De monumentale ruimte van Zaal 1 is grotendeels ingericht met het materiaal van de tentoonstelling Art on Display 1949-69 en is nu voorzien van een indrukwekkende indeling die het mogelijk zal maken de komende jaren zowel flexibel als duurzaam te opereren. Dankzij deze indeling hoeft niet ieder project nog van een nieuw ruimtelijk model te worden voorzien, inclusief alle consequenties die dat heeft voor het gebruik van materialen. In dat flexibele grid van tientallen ruimtes, ontworpen door de architect Jo Tailleu en zijn team en een enscenering van Francisco van Benthum, is tevens een grotere zaal gemaakt. Voor het komende project zal het worden benut voor het project 3xP_: Een speculatieve ontwerpgeschiedenis. Van product en prototype tot probe._
Noot voor de redactie
Voor aanvullende informatie, beeldmateriaal of interviewverzoeken neemt u contact op Martine Willekens, PR adviseur, via +31(0)6 53 60 04 31 of mail naar press@hetnieuweinstituut.nl