Gispen glasnegatieven gedigitaliseerd
Het Nieuwe Instituut heeft 7500 glasnegatieven gereinigd, gedigitaliseerd en opnieuw verpakt, waaronder een verzameling negatieven afkomstig uit het Gispen bedrijfsarchief. Het grootste deel daarvan bestaat uit foto’s die gemaakt zijn ten behoeve van de productcatalogi van de firma Gispen. Meubels, lampen en andere producten werden tegen een neutrale achtergrond gefotografeerd, met of zonder 'modellen'. Belichting, perspectief en enscenering onthullen veel over de esthetiek en beeldvorming die Gispen nastreefde als ontwerper van modern, functioneel design. Daarnaast zijn er opnamen gemaakt in Gispen fabrieken en toonzalen.
10 februari 2014
De glasnegatieven zijn afkomstig uit verschillende archieven uit de collectie van Het Nieuwe Instituut, zoals die van de BNA (Bond Nederlandse Architecten), De Academie van Bouwkunst Amsterdam, K.P.C. de Bazel, Jan Wiebenga, P.J.H. Cuypers, en B.T. Boeyinga. Ook is er een groot aantal foto’s van de Rotterdamse fotograaf G. Burg. De verzameling glasnegatieven bevat onder andere opnamen van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, landhuizen en interieurs van K.P.C. de Bazel, de Beurs van Berlage, het Raadhuis in Hilversum van W.M. Dudok, het openluchtzwembad in Zwolle van Jan Wiebenga en de bouw van Kasteel de Haar.
Glasnegatieven zijn uiterst kwetsbaar en kunnen daarom niet geraadpleegd worden zonder er schade aan toe te brengen. Een van de redenen voor digitalisering is dat de noodzaak tot fysieke raadpleging daarmee vervalt. De digitale bestanden zullen in de loop van dit en volgend jaar worden beschreven en online beschikbaar worden gesteld.