Finders Keepers
30 augustus 2017
MacGuffin Magazine bracht voor de tentoonstelling Finders Keepers meer dan 5000 voorwerpen uit meer dan 40 verzamelingen bijeen in een 'Grande Parade' van alledaagse gebruiksvoorwerpen: van scheermesjes tot spijkerbroeken, en van touwen tot trappen. Geïnspireerd door de Turkse schrijver Orhan Pamuk, die in zijn Modest Manifesto for a Museum een pleidooi houdt voor een museum waarin het verhaal van mensen centraal staat, wordt in Finders Keepers ingegaan op de verhalen van verzamelaars en hun verhouding tot een wereld van objecten. Ter gelegenheid van de tentoonstelling heeft de Britse architect en designcriticus Sam Jacob een essay over collecties en het leven van de dingen geschreven: Life Amongst Things. Te zien van 8 september 2017 tot en met 11 februari 2018.
Finders Keepers toont (privé)collecties van een bijzondere omvang en specialisatie. Overal ter wereld zijn collecties opgespoord. Er zijn verzamelingen van kunstenaars en ontwerpers als Seth Siegelaub, Herman de Vries, Peter Marigold, Louise Harpman, Scott Specht en Jason Denham, maar ook van de Britse verzamelaar Charles Brooking. Voor _Finders Keeper_s doet hij tijdelijk afstand van dertig trappen die uit slooppanden zijn gered. Brooking en enkele andere verzamelaars komen zelf aan het woord in een reeks videoportretten, die de natuurlijke habitat van de verzamelingen in beeld brengen.
Curatoren
Met het verzoek aan de redactie van _MacGuffin_ om als curatoren van Finders Keepers op te treden, heeft Het Nieuwe Instituut gekozen voor een tentoonstelling die zich manifesteert als een driedimensionale verschijningsvorm van dit design en crafts tijdschrift. Terwijl de aandacht van de ontwerpwereld veelal gericht is op het nieuwste en het trendmatige, laten de redacteuren van MacGuffin, Kirsten Algera en Ernst van der Hoeven, zich liever verbazen door de terloopse kwaliteit van het alledaagse. Hun fascinatie voor een tijdloze esthetiek is telkens de sleutel tot vernieuwend onderzoek, zo is gebleken in themanummers die gewijd waren aan het bed, het raam, touw en de gootsteen. Met de tentoonstelling Finders Keepers geven ze vorm aan het idee dat design meer is dan het voortdurend bedenken en maken van nieuwe producten. Het vinden, ordenen en bewaren van objecten is volgens MacGuffin een zeker zo interessant onderdeel van de ontwerppraktijk.
De tentoonstelling is ontworpen door Ira Koers en Roelof Mulder. Sandra Kassenaar, de vaste ontwerper van MacGuffin, is verantwoordelijk voor de grafische vormgeving van Finders Keepers. In november 2017 verschijnt MacGuffin Magazine Nº 5, dat is getiteld _The Cabinet _en onder meer de relatie tussen verzamelingen en hun behuizing aan de orde stelt.
Het Nieuwe Instituut als verzamelaar
Het Nieuwe Instituut beheert een van belangrijkste architectuurarchieven ter wereld. Sinds de oprichting heeft het zich op meerdere manieren gebogen over het fenomeen van het archief: als instrument voor onderzoek, als bron van het collectief geheugen en als referentie voor vragen omtrent identiteit en nationaliteit. Gelijktijdig spiegelt een archief noties van hiërarchie en kwaliteit - wat bewaren wij als samenleving? - en wordt impliciet zichtbaar wat buiten beeld blijft. Enkele van de projecten, waaronder Design Diorama van Studio Makkink & Bey en Studio Rotor: Deconstruction, die het instituut in dit verband initieerde, zijn gedurende de tentoonstellingsperiode onder de titel _Archief Interpretaties_ te zien in Gallery 2.
Thursday Night Live
Het discursieve programma Thursday Night Live! ontwikkelt rond het thema van de verzameling een reeks lezingen, reading rooms, filmvertoningen en gesprekken, die professionals en andere geïnteresseerden bij de verschillende aspecten van Finders Keepers en Archief Interpretaties betrekken.
Opening
Op donderdag 7 september 2017 vanaf 17.00 uur openen de tentoonstellingen Finders Keepers, Archief Interpretaties en _The Other Architect_. U bent van harte welkom.
Noot voor de redactie
Voor een perspreview, een afspraak en/of interview met de makers of ontwerpers kunt u contact opnemen met de Press Office. Voor meer informatie of beelden kunt u contact opnemen met Yev Kravt, via email y.kravt@hetnieuweinstituut.nl of telefonisch op +31 (0)6 83 67 97 37