DATAwoestijnen: hoe worden verborgen onderwerpen zichtbaar op de digitale kaart?
De DATAstudio, een initiatief van Het Nieuwe Instituut en de gemeente Eindhoven, organiseert tijdens DDW16 een ontwerpsessie over verborgen onderwerpen op de digitale kaart. Hoe kunnen deze alsnog een stem krijgen in het publieke debat en het gemeentelijk beleid?
13 oktober 2016
Gemeentes en bedrijven verzamelen volop data, maar er zijn nog genoeg onderwerpen waar de digitale gegevens van ontbreken. Enkele voorbeelden van zogenaamde datawoestijnen zijn de eenzaamheid in wijken of hoeveel mensen vrijwilligerswerk zouden willen doen en wat voor werk dat dan is. Tijdens de Dutch Design Week 2016 organiseert de DATAstudio (een initiatief van Het Nieuwe Instituut en de gemeente Eindhoven) een ontwerpsessie over hoe deze verborgen onderwerpen zichtbaar gemaakt kunnen worden op de digitale kaart. Op donderdag 27 oktober van 13.30 tot 17.00 uur gaan ambtenaren, ontwerpers, dataspecialisten en 'gewone' burgers in het Eindhovense Designhuis op zoek naar het antwoord op deze vraag. De ontwerpsessie heeft als doel om de mensen en de verhalen achter de datawoestijnen een stem in het publieke debat en het gemeentelijk beleid te geven. Deelname aan de ontwerpsessie is gratis, aanmelden kan via datawoestijnen.eventbrite.nl.
Programma
Albert Jan Kruiter (medeoprichter Instituut voor Publieke Waarden) treedt op als moderator van de ontwerpsessie. Deelnemers buigen zich over vragen als welke digitale gegevens en andere manieren van informatie verzamelen nodig zijn om de datawoestijnen bloot te leggen. Ze doen dit aan de hand van een analyse van reeds opgehaalde verhalen in de Eindhovense volkswijken Woenselse Heide en De Tempel. Welke datawoestijnen kunnen de deelnemers benoemen? Hoe willen zij deze zichtbaar maken? Wat hebben zij daarvoor nodig en met wie gaan zij dit organiseren? Wat willen zij met hun voorstel uiteindelijk bereiken? Hoogleraar Tsjalling Swierstra (Universiteit Maastricht) geeft feedback op de concrete voorstellen.
DATAstudio
Deze ontwerpsessie is een activiteit van de DATAstudio. In de DATAstudio werken Het Nieuwe Instituut en de gemeente Eindhoven samen rond de vraag hoe je in plaats van een slimme stad, een slimme samenleving kunt worden. Oftewel: wat hebben burgers en buurten aan data en technologie? De DATAstudio organiseert uiteenlopende activiteiten, vooral in de Eindhovense volkswijken Woenselse Heide en De Tempel, en levert input voor het onderzoeksprogramma De Staat van Eindhoven, over de smart city in relatie tot de participatiemaatschappij.
Meer DATAstudio tijdens DDW
De DATAstudio is ook een van de voorbeeldprojecten binnen de expositie van de gemeente Eindhoven in het Stadhuis tijdens de Dutch Design Week. Hierin staat de veranderende verhouding tussen burger en overheid centraal en de vraag hoe design kan bijdragen aan de overgang naar een participatiemaatschappij. Fragmenten uit de persoonlijke verhalen van een aantal bewoners uit de wijken Woenselse Heide en De Tempel dienen als basis om na te gaan welke data algemeen bekend zijn, maar ook om de kloof tussen de anonieme data en de persoonlijke beleving te illustreren.
Het Nieuwe Instituut tijdens DDW
Behalve met de projecten van de DATAstudio is Het Nieuwe Instituut ook betrokken bij de Dutch Design Week als mede-organisator van de New Material Award, die op 22 oktober wordt uitgereikt. Het Internationaal Bezoekersprogramma van Het Nieuwe Instituut organiseert in samenwerking met het Nederlandse consulaat in New York bovendien een persreis voor Amerikaanse journalisten aan de DDW om kennis te maken met de Nederlandse designwereld.
DATAwoestijnen
Dutch Design Week
Donderdag 27 oktober 2016
13.30-17.00u
Designhuis, Eindhoven
Voertaal: Nederlands
Noot voor de redactie
Voor meer informatie of beeldmateriaal, neem contact op met Chantal Defesche, afdeling Marketing, Communicatie, Commercieel via c.defesche@hetnieuweinstituut.nl of t 06-29514704.