Beelden Rijksarchief op postzegelvel Wederopbouw
11 september 2017
Na de Tweede Wereldoorlog werd in Nederland in een razend tempo nieuwbouw gepleegd. PostNL geeft op 11 september een postzegelvel uit met tien iconische gebouwen uit deze Wederopbouwperiode. De foto's op de postzegels zijn afkomstig uit het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw.
Tijdens de Wederopbouw in Nederland werden bruggen, wegen, spoorwegen, woningen en fabrieksgebouwen herbouwd, maar er was ook veel aandacht voor nieuwbouw met een maatschappelijke functie, zoals scholen, banken en overheidsgebouwen. De ontwerpen van de wederopbouw laten een strijd zien tussen de traditionalisten en modernisten en de daaruit voortvloeiende shake-hands architectuur, het huwelijk tussen baksteen en beton.
Op het postzegelvel staan architectonische foto's van gebouwen uit de vroege wederopbouwperiode 1945-1960. Ontwerper Ariënne Boelens koos voor een visueel krachtige opbouw door in zwart-wit ieder gebouw in zowel een overzichtsfoto als een detail af te beelden. Op het postzegelvel staan onder andere Kantoor Van Leer's Vatenfabriek (Amstelveen), het Industriegebouw (Rotterdam), Weverij De Ploeg (Bergeijk), Hoogovens (IJmuiden) en de Faculteit voor Geodesie (Wageningen).
Postzegels
Het postzegelvel 'Architectuur Wederopbouw' telt 10 postzegels, met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 11 september te koop bij alle winkels van Bruna en via Collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald.
Dit voorjaar gaf PostNL ook een postzegelvel uit in samenwerking met Het Nieuwe Instituut: '100 jaar De Stijl. Mondriaan tot Dutch Design'. Op de postzegels staan werken afgebeeld van kunstenaars van De Stijl, afkomstig uit de collecties van het Gemeentemuseum Den Haag en Het Nieuwe Instituut
Rijksarchief
Het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw is een van de grootste architectuurcollcties ter wereld, met ongeveer 700 archieven en verzamelingen van Nederlandse architecten, stedenbouwkundigen, beroepsverenigingen en opleidingen met in totaal 4.000.000 documenten. De collectie biedt inzicht in 130 jaar ontwikkeling van de Nederlandse architectuur en stedenbouw.
S. van Ravesteyn. Benzinestation Purfina, Arnhem, 1957. Collectie Het Nieuwe Instituut, RAVE ph 127. Foto Hans Spies © Nederlands Fotomuseum
D. Roosenburg. Ventilatiegebouwen Velsertunnel, Velsen, 1957. Collectie Het Nieuwe Instituut, BLIJ ph2285. Foto Arbeiderspers.
F.E. Röntgen. Faculteit voor Geodesie, Wageningen, 1953. Collectie Het Nieuwe Instituut, BNAR f419. Foto Fotografische bedrijfsreclame, A.J.H. v.d. Poll Baarn.