Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Architectuur Dichterbij. Masterplan voor de besteding van 11 miljoen euro

Op basis van het masterplan 'Architectuur Dichterbij' heeft minister Van Engelshoven van OCW op 17 juli in een zgn. beschikkingsbrief officieel de eerste helft van de 11 miljoen euro toegekend die in maart is toegezegd voor de restauratie, conservering en digitalisering van de collectie van Het Nieuwe Instituut.

20 augustus 2018

Foto Ernst Molenaar.

In het masterplan worden de beoogde doelstellingen en resultaten van het project beschreven. Alle deelplannen worden in de komende maanden in detail uitgewerkt. Op basis daarvan wordt de tweede helft van het bedrag toegekend. De uitvoering van het plan gaat vanaf 2019 daadwerkelijk van start.

Achterstanden

De aanleiding voor dit project zijn de grote conserveringsachterstanden in de collectie. Het Nieuwe Instituut heeft onvoldoende financiële draagkracht om deze achterstanden in te halen. Het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) investeert de komende zes jaar 11 miljoen euro in de zichtbaarheid - en daarmee de restauratie en digitalisering - van de architectuurcollectie die Het Nieuwe Instituut beheert. Het Nieuwe Instituut wil deze financiële ondersteuning inzetten voor twee hoofddoelstellingen: het verhogen van de fysieke raadpleegbaarheid en het verbeteren van de toegankelijkheid van de gedigitaliseerde collectie.

Fysieke raadpleegbaarheid

Het streven is om de raadpleegbaarheid van de collectie ontwerptekeningen, bestaande uit circa 1,4 miljoen stukken, ten minste gelijk te brengen aan het landelijk gemiddelde. De collectie ontwerptekeningen wordt, samen met de fotocollectie en de collectie Theo van Doesburg, toegankelijk gemaakt door deze te restaureren en preventief en actief te conserveren.

Toegankelijkheid

De tweede hoofddoelstelling richt zich op de verbetering van de toegankelijkheid van de architectuurcollectie. Die wordt vergroot door oa het Zoekportaal te optimaliseren, het Study Centre toegankelijker te maken, de digitale collectie van Het Nieuwe Instituut te bundelen met andere digitale collecties binnen een netwerk van collectiebeherende instellingen, digitale collecties duurzaam te bewaren in een digitaal archief, samenwerking te zoeken met Wikipedia, en onderzoek te doen naar auteursrechten.

Nadere uitwerking

De precieze conserveringsbehoefte en de hiervoor geschikte conserveringsmethoden worden bepaald op basis van steekproeven en in overleg met een team van experts. De daadwerkelijke kosten kunnen pas worden vastgesteld nadat de uitgangspunten voor de restauratie en digitalisering zijn bepaald. Van daaruit kan een uitgebreid onderzoek naar de financiële gevolgen van deze keuzes worden gedaan.

In dit kader zullen de komende maanden diverse onderdelen verder worden uitgewerkt en gevat in een concreet uitvoeringsplan, zoals:

  • Welke stukken binnen de archieven worden gerestaureerd en geconserveerd.
  • De methodiek en het niveau waarop dit zal worden uitgevoerd.
  • De samenwerking met de door het Digitale Erfgoed Referentie Architectuur (DERA) en het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) gerealiseerde voorzieningen.
  • De optimalisering van de digitale toegankelijkheid voor diverse publieksgroepen.
  • De wijze waarop de auteursrechten van een deel van de fotocollectie worden ondervangen.
  • Aanbesteding van het project.

Het nader gespecificeerde plan, waarin bovengenoemde punten zijn opgenomen, zal in december 2018 bij OCW worden ingediend.

Foto Ernst Molenaar.

Foto Ernst Molenaar.

Foto Ernst Molenaar.

Foto Ernst Molenaar.

Kennisdeling

Het Nieuwe Instituut vindt het van maatschappelijk belang om de specialistische kennis die wordt opgedaan tijdens dit restauratie- en digitaliseringsproject niet alleen ten goede te laten komen aan de rijkscollectie, maar te delen met de buitenwereld in de vorm van publicaties en symposia. Het Nieuwe Instituut grijpt dan ook de gelegenheid aan om zich te positioneren als kenniscentrum voor collega-instellingen met vergelijkbare collecties.

Het Nieuwe Instituut en het Rijksarchief

Het Nieuwe Instituut beheert ongeveer achttien kilometer archiefmateriaal dat bestaat uit circa zevenhonderd archieven en verzamelingen van Nederlandse architecten, stedenbouwkundigen, beroepsverenigingen en opleidingen met in totaal vier miljoen documenten. Deze collectie vormt een van de grootste architectuurcollecties ter wereld en geeft inzicht in circa 130 jaar ontwikkeling en ideevorming van de Nederlandse architectuur en stedenbouw. Daarmee is Het Nieuwe Instituut een van de belangrijkste instellingen op het gebied van architectuur, met een collectie die een grote cultuurhistorische-, educatieve- en artistieke waarde vertegenwoordigt.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.