Archiefstukken Piet Zwart gedigitaliseerd
1700 stukken uit het archief van Piet Zwart zijn nu gedigitaliseerd. Piet Zwart (1885-1977) behoorde in de jaren twintig en dertig tot de moderne avant-garde. Hij werkte als fotograaf, (interieur)architect, industriëel vormgever en grafisch ontwerper.
11 maart 2015
Zijn werk begeeft zich op de grensvlakken van de verschillende disciplines en kenmerkt zich door een onconventionele aanpak. Bij architecten Jan Wils en vooral Berlage ontwikkelde Zwart zich vooral als tekenaar, interieurarchitect en vormgever. Zijn grafisch werk voor onder andere de Nederlandse Kabelfabriek Delft heeft een ongekende frisse en moderne uitstraling en kreeg internationale aandacht. Vanaf de jaren dertig tot na de Tweede Wereldoorlog werkte Zwart hoofdzakelijk voor de firma Bruynzeel aan de ontwikkeling van een gestandaardiseerde keuken.
Geïnspireerd door El Lissitzky gebruikte Piet Zwart in 1924 voor het eerst een fotogram in een boekje voor de NKF. In de tweede helft van de jaren twintig ging de fotografie een steeds belangrijker rol spelen in zijn reclamedrukwerken en in 1929 ging hij zelf fotograferen. In de beeldgalerij hieronder een kleine selectie uit het fotografisch werk in het archief van Piet Zwart. Hoewel zich daarin ook werk van andere fotografen bevindt, zijn dit vermoedelijk allemaal foto's die door hem zelf zijn gemaakt. Prive, tijdens strandbezoek of in de binnenstad, maar ook tijdens congressen, zoals de CIAM, of andere werkbezoeken. Het archief is geinventariseerd, maar nog niet op stuksniveau beschreven.