Nieuwe Instituut presenteert Activating Common Ground
Cultureel programma voor Nederlands paviljoen op de Expo 2025 in Osaka, Kansai, Japan.
7 april 2025
-
Nieuwe Instituut, het nationale museum voor architectuur, design en digitale cultuur, is de curator van het culturele programma van het Nederlands paviljoen op de World Expo 2025 in Osaka, Kansai, Japan, die opent op 13 april aanstaande.
-
Het culturele programma reageert op het overkoepelende thema van het Nederlandse paviljoen - Common Ground – en laat zien hoe je dat in de praktijk brengt en activeert. Het culturele programma heeft daarom de naam Activating Common Ground gekregen.
-
Activating Common Ground is een interdisciplinair programma met showcases, talkshows, performances en publicaties, waarbij uitwisseling en samenwerking tussen Nederlandse en Japanse makers centraal staan.
-
Het programma vindt plaats gedurende de zes maanden van de Expo 2025 in het Nederlands paviljoen en op andere locaties.
Aanstaande zondag 13 april 2025 opent in Osaka, Kansai, Japan de World Expo 2025, een internationaal evenement waar meer dan 160 landen en organisaties samenkomen. Onder het Expo-thema Designing Future Societies for Our Lives wisselen zij kennis uit en tonen innovaties en nieuwe producten op het gebied van onder meer gezondheid, voedsel, energie, bouwen, landbouw en technologie. Gedurende de zes maanden looptijd verwacht de Expo zo’n 28 miljoen bezoekers van overal ter wereld.
Nieuwe Instituut is door het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aangesteld als curator van het culturele programma, in het door RAU architecten ontworpen en met Tellart, DCMR en Asanuma ontwikkelde en circulair gebouwde Nederlandse paviljoen. Nieuwe Instituut heeft Studio The Future als co-curator betrokken en werkt nauw samen met diverse cultuurfondsen om het programma mogelijk te maken.
Activating Common Ground
Met Activating Common Ground draagt Nieuwe Instituut bij aan de betekenis van het overkoepelende thema van het Nederlandse paviljoen: de 425-jarige relatie tussen Nederland en Japan en de betekenis van gezamenlijke waarden en belangen bij het aangaan van wereldwijde uitdagingen als klimaatverandering, energietransitie, voedselzekerheid en wereldgezondheid.
Activating Common Ground is een interdisciplinair programma dat gedurende zes maanden plaatsvindt in het Nederlandse paviljoen en op andere locaties. De rode draad door het programma is samenwerking en uitwisseling tussen Japanse en Nederlandse makers en het besef dat cultuur en identiteit niet vaststaan, maar ontstaan in een wereld vol uitwisseling, interactie, nieuwsgierigheid en dialoog.
Als inspiratie voor de vorm van het programma diende het Nederlandse tijdschrift Avenue (1965–2003), dat bekendstond om zijn open en experimentele aanpak waarin literatuur, mode, eten, design, winkelen en fotografie gelijkwaardig werden behandeld. Tweede inspiratie was het Nederlandse paviljoen op de Expo 1970 (ook in Osaka). Het gedurfde, industriële ontwerp van Jaap Bakema en Carel Weeber presenteerde Nederland als een totaalconcept, waarin met mode, architectuur, film, muziek en design thema’s als samenleving, politiek, economie en cultuur met elkaar verweven werden.
“Er bestaat geen autonome cultuur. Elke cultuur ontwikkelt zich als een opeenstapeling van interacties tussen mensen, dingen en ideeën uit verschillende plekken. Hoewel Expo 2025 Osaka is georganiseerd rondom nationale paviljoens, ligt de grootste waarde in de ontmoetingen en kruisbestuivingen tussen naties en culturen. Precies dat beoogt het Nieuwe Instituut met het veelomvattende culturele programma Activating Common Ground te bereiken.”
“Cultuur bevordert wederzijds begrip tussen mensen en landen. Het roept emoties op en helpt ons elkaar te begrijpen zonder woorden. Cultuur is daarom een pijler van ons diplomatieke werk, Om dit in beleid vast te leggen, hebben de ministeries van Buitenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een gezamenlijk Internationaal Cultuurbeleid, dat zich onder andere richt op samenwerkingen op de lange termijn, de creatieve industrie en erfgoed.”
“Expo 2025 geeft ons de gelegenheid om onze bestaande banden met Japan te versterken en een platform te bieden voor nieuw talent. De Expo is een katalysator voor relaties.”
Live magazine
Activating Common Ground is opgebouwd als een publiek ‘live magazine’, dat gedurende zes maanden plaatsvindt in de Event Space van het Nederlands paviljoen en op andere locaties.
Als een rode draad door het programma lopen de Specials: zeven projecten van de Nederlandse makers die in de schijnwerpers worden gezet. Deze zijn van: Introdans, affect lab, Arne Hendriks, HOH Architecten, Tomoko Mukaiyama, Benjamin Herman en Field Records, allen in samenwerking met Japanse makers. De resultaten van de samenwerkingen worden in het paviljoen getoond als Showcases: thematische presentaties met werk van de Specials, aangevuld met andere Nederlandse projecten die niet eerder in Japan te zien waren. In een serie Talkshows met Nederlandse en Japanse gasten worden de thema’s en de verschillende praktijken besproken.
Onderdelen van Activating Common Ground vinden ook buiten het terrein van de EXPO plaats. Zo is in samenwerking met Toshiaki Koga (Associate Professor of Art, Culture and Design Studies, Musashino Art University, Tokyo) een serie Editorial Studio’s ontwikkeld. Onder leiding van een Japanse en Nederlandse editor reflecteert een groep professionals op de Expo, en ontwerpen aan de hand daarvan een poster die verkrijgbaar is in het paviljoen. Vanuit Nederland zijn dit onder anderen Sandra Kassenaar, Saeda Nourhussen, en Nuraini Juliastuti.
Daarnaast zal in samenwerking met Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en ontwerper Lisa Konno eind juli een groep van vijf Nederlandse textiel-en modeontwerpers Japan bezoeken om de nieuwste ontwikkelingen in de mode ter plaatse te onderzoeken nieuwe samenwerkingen op te zetten. Uit een groep van achttien aanmeldingen zijn Anouk Beckers, Chenda Fekkes, Denzel Veerkamp, Michèle Boulogne en Yamuna Forzani geselecteerd.
Tot slot publiceren zes Japanse magazines over disciplines als mode, grafisch ontwerp, fotografie en architectuur speciaal gemaakt bijlagen waarin Nederlandse makers worden gepresenteerd: High(er), Quotation, Too Much, Neutral Colours, Study en Worksight.
Nationale Dag
Op de Nederlandse Nationale Dag op 21 mei worden de Expo en het Nederlands paviljoen bezocht door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. ter gelegenheid van de openingsceremonie van de Nationale Dag maken Adriaan Luteijn (Introdans) en Dai Matsuoka (Land Fes) de speciale choreografie UNUM: een intergenerationeel dansstuk over de kracht van interactie en creativiteit door beweging.
Daarnaast wordt de bijzondere relatie tussen Japan en Nederland op het gebied van ontwerp getoond in de presentatie Bridging Past & Future. Voor het eerst zijn de resultaten van diverse samenwerkingen in één presentatie te zien, zoals die van Delta x Hasami, Hozan Zangana x Dave van Gompel, Koen Tossijn x Sugikojo, Raw Color x Fujiyoshida en Sabine Marcelis x CraftxTech.
Meer informatie
De World Expo 2025 vindt plaats van zondag 13 april tot maandag 13 oktober 2025 in Osaka, Kansai, Japan. Het culturele programma samengesteld door het Nieuwe Instituut vormt het hart van een bredere Nederlandse culturele aanwezigheid in Japan gedurende de hele periode van de Expo, waaronder een optreden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest op het Expo-terrein, verschillende Van Gogh-tentoonstellingen en de viering van de 70e verjaardag van Nijntje.
Het hele culturele programma is terug te vinden op de website van het Nieuwe Instituut.
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Een perskit met begeleidend beeld is hier beschikbaar.
Contact: Robin van Essel, persvoorlichter +31 (0)6 3803 9218, press@nieuweinstituut.nl