Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

Agentschap voor Architectuur, Design en Digitale Cultuur

home

Internationaal Bezoekersprogramma

Het Internationale Bezoekersprogramma van het Nieuwe Instituut stimuleert de internationale dialoog, culturele uitwisseling, marktverruiming en uitbreiding van het internationale netwerk.

Ieder jaar brengen tientallen internationale professionals een bezoek aan Nederland via het Internationaal Bezoekersprogramma van het Nieuwe Instituut. Binnen dit programma nodigt het Nieuwe Instituut bezoekers uit, worden op verzoek van ambassades specifieke gasten uitgenodigd en biedt de Open Call de gelegenheid aan culturele instellingen om een bijdrage aan te vragen voor het bezoek van een internationale gast. Het bezoekersprogramma wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Internationaal Bezoekersprogramma is een waardevol instrument waarmee internationale uitwisseling van kennis en ervaring tussen het Nederlandse ontwerpveld en het buitenland, tot stand wordt gebracht. Bezoeken resulteren regelmatig in samenwerkingen met de door hen bezochte partijen. Hiermee is het internationaal bezoekersprogramma een zeer doeltreffend middel gebleken om de bekendheid in het buitenland van de Nederlandse ontwerpsector in brede zin, te vergroten.

Internationaal Bezoeker Avery Trufelman presenteert een masterclass tijdens de conferentie "Summoning the muse" tijdens het Podcastfestival, 2022. Foto: Caecilia Rasch

Totstandkoming programma's

Een bezoekersprogramma komt tot stand op drie manieren: ambassades kunnen een verzoek indienen op basis van één of meerdere specifieke gast(en) dan wel een voorgesteld thema of discipline, het Nieuwe Instituut nodigt zelf gasten uit in relatie tot het eigen programma en via de Open Call kunnen Nederlandse organisaties een bijdrage voor een bezoekersprogramma aanvragen.

Voor de bezoekersprogramma's opgezet in samenwerking met de ambassades dan wel het Nieuwe Instituut, wordt er door Agentschap een intensief programma van meerdere dagen samengesteld in afstemming met de partner en gast. Bezoekers maken kennis met voor hen relevante makers, organisaties en het Nieuwe Instituut zelf. Indien mogelijk wordt er aan het bezoek een publiek moment in de vorm van een lezing of presentatie bij het Nieuwe Instituut of elders gekoppeld.

Door middel van de halfjaarlijkse Open Call wordt aan andere culturele organisaties gevestigd in Nederland de gelegenheid geboden om een bijdrage van maximaal ¬2.500 voor een zelf samen te stellen meerdaags bezoekersprogramma voor één of meerdere internationale gasten die van belang zijn voor zowel de eigen organisatie als het Nederlandse werkveld. Via de Open Call worden zo'n 15-20 bezoeken per jaar van buitenlandse experts aan Nederland mogelijk gemaakt.

Open Call

Nieuwe Instituut biedt in door middel van de Open Call regeling voor Internationale Bezoekersprogramma's, culturele organisaties in Nederland de mogelijkheid om een financiële bijdrage aan te vragen voor het bezoek van één of meerdere internationale gast(en) aan Nederland. Deze bezoeken stimuleren internationale uitwisseling en kennismaking met het Nederlandse ontwerpveld in brede zin: architectuur, stedenbouw, (multidisciplinair) design en digitale cultuur. Meer informatie over de aankomende Open Call volgt binnenkort.

Lees meer over de Internationale Bezoekers die het Nieuwe Instituut in de afgelopen jaren heeft verwelkomd.

Contact

Bij vragen over de mogelijkheden van deze regeling of de Internationale bezoekersprogramma's van het Nieuwe Instituut, kunt u contact opnemen met Najiba Yasmin, Programmamanager Internationaal Bezoekersprogramma, via n.yasmin@hetnieuweinstituut.nl.