Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Vacature Programmamanager Co-Educatie en toegankelijkheid

Nieuwe Instituut in Rotterdam zoekt per 1 januari 2025 een Programmamanager Co-Educatie en toegankelijkheid (32 uur)

We zoeken een enthousiaste collega met ervaring met het maken van educatieprogramma’s en -tentoonstellingen gericht op een breed publiek en affiniteit voor ontwerp in relatie tot maatschappelijke thema’s. Je geeft als Programmamanager strategisch richting aan de programmalijn Co-Educatie. Samen met de Programmamanager Scholen en Families en het team van freelance Omleiders vertaal je ontwikkelingen in design, architectuur, digitale cultuur en maatschappij naar inspirerende co-educatieve programma’s en formats gericht op kinderen, families en jongeren. Er ligt een stevige basis van de meerjarententoonstelling Toekomstmakers!, een scholenprogramma verzorgd door de Omleiders en iedere schoolvakantie een FamilieFest.

Belangrijk aandachtspunt de komende jaren is het toegankelijker maken van onze tentoonstellingen voor het brede museumpubliek. Dit zal een belangrijke focus zijn voor deze rol. Je draagt zorg voor de publieksbegeleiding van zowel dit brede museumpubliek als kinderen en families.

Het is belangrijk dat je goed kunt samenwerken met mensen met verschillende expertises en uit verschillende leefwerelden. De afgelopen jaren zijn we gaan werken vanuit participatie en co-creatie met externe partijen. De term ‘educatie’ ging daardoor wringen. Vanaf 2023 is de naam Educatie daarom veranderd in Co-Educatie. Dit past bij onze overtuiging dat leren meerrichtingsverkeer is.

We werken in veel van onze co-educatieve programma’s met Omleiders (voorheen rondleiders): Rotterdamse makers die vanuit hun eigen expertise Omleidingen geven door het instituut. Ze geven deze zelf vorm en vertegenwoordigen dus niet de institutionele stem van het museum.

Als Programmamanager Co-Educatie ben je onderdeel van het team programmamanagers dat verantwoordelijk is voor de publieke programmering van tentoonstellingen en evenementen van het Nieuwe Instituut. Dit team vormt samen met de teams Productie en Hospitality de Afdeling Programma.

Kerntaken

  • Strategisch ontwikkelen van en richting geven aan de Programmalijn Co-Educatie;
  • Signaleren van kansen in het ontwerpveld en bij onze publieksgroepen en die vertalen naar programmaonderdelen met de focus op kinderen, jongeren en families;
  • Advies en ontwikkeling van publieksbegeleiding om de toegankelijkheid van tentoonstellingen voor het brede publiek verder te verbeteren;
  • Opdrachtverstrekking en begeleiding coördinator Omleiders en team Omleiders;
  • Projectleiding en het uitwerken van projectplannen incl. resultaten, deelbegrotingen, positionering, kwaliteitscriteria en planning;
  • Toepassen van het principe van meerstemmigheid (diversiteit en inclusie);
  • Het aangaan van partnerships en onderhouden van netwerk;
  • Representeren van het Nieuwe Instituut en de eigen programma’s in het bijzonder.

Gevraagd profiel

  • Inhoudelijke affiniteit met ontwerp in relatie tot maatschappelijke vraagstukken;
  • Relevante werkervaring op het gebied van educatie en toegankelijkheid;
  • Proactief, organisatorisch sterk en resultaatgericht;
  • Omgevingsgericht, brengt een relevant netwerk mee;
  • Verbindend en open en in staat doeltreffend te communiceren met oog voor uiteenlopende behoeften.

Wie zijn wij?

Nieuwe Instituut is het nationale museum en instituut voor architectuur, design en digitale cultuur, gelegen in het Rotterdamse Museumpark. Met tentoonstellingen, evenementen, onderzoek en andere nationale en internationale initiatieven laten we zien hoe ontwerpideeën positief bijdragen aan urgente maatschappelijke en ecologische uitdagingen. We willen een betere toekomst niet alleen verbeelden, maar ook testen en in de praktijk brengen. Nieuwe Instituut is een gastvrije en levendige plek, waar ontwerpers, denkers en publiek elkaar ontmoeten. Meerstemmigheid is ook het fundament van de Zoöp, ons organisatiemodel waarin niet-menselijk leven een stem heeft. Nieuwe Instituut verzorgt daarnaast het beheer, behoud en de ontsluiting van de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, één van de grootste architectuurcollecties ter wereld, en van museumwoning Huis Sonneveld, een icoon van Nederlandse functionalistische architectuur uit 1933.

Wij bieden

Een aanstelling voor 1 jaar met uitzicht op een vaste aanstelling bij goed functioneren. Salaris in schaal 11 volgens de Museum CAO. Een passend en marktconform pakket arbeidsvoorwaarden. Een prettige werkomgeving in een dynamische organisatie waarin je actief bent met vaste collega’s en een flexibele schil van freelance opdrachtnemers. Er zijn regelmatig medewerkersborrels, je bent uitgenodigd voor alle publieke programma’s en evenementen en kunt met korting bij het Nieuwe Café én NAi Boekverkopers terecht.

Meer weten?

Neem voor meer informatie over de inhoud van de functie contact op met Flora van Gaalen, Hoofd Programma: f.vangaalen@nieuweinstituut.nl of 06-47242763.

Voor vragen over de procedure neem je contact op met Sandra van Gent, HR medewerker, via solliciteren@nieuweinstituut.nl of 010-4401261

Reageren?

Sollicitaties kunnen door middel van een motivatiebrief en cv (of een andere zelfgekozen vorm) tot en met zondag 8 december gestuurd worden naar solliciteren@nieuweinstituut.nl

De eerste ronde gesprekken zullen op 11 en 12 december plaatsvinden. De 2e gesprekken vinden plaats in de week van 16 december.

Het vieren en stimuleren van diversiteit in brede zin (blikrichtingen, denkbeelden, cultuur, leeftijd, gender, seksuele voorkeur, geloof etc.) is een belangrijk aandachtspunt van het Nieuwe Instituut. Nieuwe Instituut streeft overeenkomstig naar een evenwichtig samengesteld personeelsbestand. In de selectieprocedure wordt hiermee rekening gehouden.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.