Vrienden Dwars door het Archief: Pi de Bruijn
Tijdens een rondleiding door de depots van Het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, vertelt conservator en archivaris Clara Stille over het werk en de visie van architect Pi de Bruijn, aan de hand van zijn archief.
7 december 2017 17:00 - 18:00
Het archief van architect Pi de Bruijn wordt op dit moment door Het Nieuwe Instituut geïnventariseerd. Bekende projecten van De Bruijn zijn onder andere de uitbreiding van het Concertgebouw in Amsterdam (1984-1988), de nieuwbouw van de Tweede Kamer (1981-1992), de prijsvraaginzending voor de Reichstag in Berlijn (1e prijs in de eerste ronde, niet gerealiseerd) en de Beurstraverse in Rotterdam (1991-1996).
Als stedenbouwkundige én supervisor was hij onder andere verantwoordelijk voor het masterplan voor de Zuidas in Amsterdam (1998). Grote bekendheid verwierf hij met zijn werk voor de herbouw van de door de vuurwerkramp getroffen wijk Roombeek in Enschede (2002-2008). Zijn werk als supervisor is een voorbeeld voor de veranderende rol van architect en stedenbouwer.
Rijksarchief
Het Nieuwe Instituut beheert het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, met zo'n 4 miljoen tekeningen, foto's, affiches, documenten en maquettes. Aan de hand van de archieven van de belangrijkste architecten en stedenbouwers biedt de collectie inzicht in 130 jaar ontwikkeling van de Nederlandse architectuur en stedenbouw.
Vrienden Dwars door het archief
De rondleiding Vrienden Dwars door het archief biedt de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van het Rijksarchief en zelf te zien hoe deze bijzondere collectie wordt bewaard en ontsloten. De rondleidingen zijn exclusief voor Vrienden van Het Nieuwe Instituut en een introducé.