Museum Memories
26 maart 2015 20:00 - 22:00
De stijlkamer stondweer volop in de belangstelling. Het Rijksmuseum herstelde de Beuningkamer met zijn achttiende-eeuwse rococo interieur in ere en het Louvre presenteerde haar collectie achttiende-eeuwse decoratieve kunst in een serie stijlkamers en thematische galerijen. Waar kwam deze hernieuwde aandacht vandaan?
Aan het einde van de negentiende eeuw moesten de met meubels, wandbekleding en kunstwerken ingerichte interieurs een 'stijlzuiver' beeld van een bepaalde periode geven. Maar in de praktijk vertelden de stijlkamers meer over de tijd waarin ze werden samengesteld, dan over de periode die ze representeerden. Hoe zit dat met de huidige aandacht van musea voor de stijlkamer? Wat zegt die over onze omgang met het verleden?
Tijdens deze avond gaf interieurhistoricus Barbara Laan een inleiding over de opkomst, neergang en wedergeboorte van stijlkamers in West-Europese musea, waarbij ze ook enkele hedendaagse interpretaties besprak. Kunstenaar Amie Dicke en curator en criticus Michiel van Iersel lieten de keerzijde van de stijlkamer zien. Wat gaat er schuil achter de perfect gereconstrueerde interieurs? En welke toepassingen zou je kunnen bedenken voor interieurs die nog in depots opgeslagen liggen? Paul Spies (directeur Amsterdam Museum) en Edwin Jacobs (directeur Centraal Museum Utrecht) gingen hierover met elkaar in gesprek onder leiding van Martijn Blekendaal (programmamaker NTR).
Barbara Laan is werkzaam op het terrein van het cultureel erfgoed met historisch interieur als specialisatie. Zij is oprichter van onderzoek- en organisatiebureau Laan Historische Interieurs en van de Stichting Historische Interieurs in Amsterdam. Amie Dicke is kunstenaar en werkt veelal met historische verhalen, voorwerpen en interieurs. Michiel van Iersel is curator en criticus en oprichter van het bureau Non-fiction en de Failed Architecture Foundation. Dicke en Van Iersel werkten eerder samen in de historische interieurs van o.a. Kasteel Duivenvoorde, Castrum Peregrini en de Oude Kerk in Amsterdam. Paul Spies is sinds 2009 directeur van het Amsterdam Museum dat ook de historisch ingerichte grachtenpanden Museum Willet-Holthuysen en Cromhouthuizen beheert. Spies studeerde Kunstgeschiedenis en Klassieke Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam en schreef vele publicaties over kunst en architectuur, waarin Amsterdam vaak een belangrijke rol speelt. Edwin Jacobs (1960) is vanaf 2009 directeur van het Centraal Museum Utrecht. Het museum ontwikkelde onder zijn leiding een actieve vorm van publieksparticipatie en richt zich bij de collectievorming nadrukkelijk op gezamenlijk collectiebeleid en een publieksgerichte programmering.
Pop up presentatie
In de foyer van Het Nieuwe Instituut was een kleine presentatie te zien van origineel collectiemateriaal over stijlkamers en modelinterieurs, zoals een stijlkamer in het Rijksmuseum, Berlages' modelhuiskamer voor de firma Wertheim in Berlijn (1908), de tentoonstelling In Holland staat een huis (Stedelijk Museum, 1940) en modelinterieurs van de Stichting Goed Wonen (jaren '50 en '60).