Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

Into the Pile

home

9 februari t/m 28 april 2023

8 februari 2023 - 27 april 2023

Gallery 3 by Charlotte van Alfen

Ontwerper Charlotte van Alfen heeft 66.000 foto's op haar telefoon. In de zes jaar dat ze een telefoon heeft, heeft ze nog nooit geprobeerd deze foto's te ordenen, te categoriseren of te verwijderen. Elke week komen er 140 nieuwe foto's bij. Ze identificeert zich daarom als een image hoarder. Met haar werk Into the Pile zag ze de kans om uit te zoeken waar de drang om beelden te hamsteren vandaan komt. Is zij de enige die nieuwsgierig is?

De pop-uptentoonstelling in de woorden van de samensteller

Het verschil tussen een hoarder en een verzamelaar is een gebrek aan organisatie. Hoarders hamsteren om het hamsteren - en dat is wat zij doet. Bij het onderzoek naar dit fenomeen verdiepte Charlotte zich in haar eigen proces, waarbij ze zich afvroeg waarom ze zoveel beelden maakt, bewaart en fotografeert, maar toch vermijdt om ze weg te gooien. Deze vragen resulteerden in een intensief onderzoek, waarbij ze personen van verschillende leeftijdsgroepen en beroepen interviewde om te zien hoe zij met hun eigen beeldarchief omgaan. Wat aansprak, is dat ze allemaal deelden dat ze zich vaak overweldigd voelen door de hoeveelheid beelden die ze hebben, maar dat het ook iets is waar ze niet vanaf lijken te komen. Er zijn vele redenen voor deze tegenstrijdigheid zoals nostalgie, ontkenning en er zijn vaak emotionele redenen. Deze tegenstelling probeerde Charlotte te vangen in haar video, en tastbaar te maken in haar installatie. De visuals zijn gemaakt aan de hand van één maand screenshots van haar camerarol — een poging van de onoverzichtelijke Pile iets waardevols te maken.

Over de samensteller

Charlotte van Alfen (23) is een grafisch ontwerper en illustrator die voornamelijk werkzaam is vanuit Rotterdam. Haar werk bevindt zich op de grens tussen het hamsteren van en haar fascinatie voor gebeurtenissen in het dagelijks leven. Van een toevallig prettige kleurencombinatie van rommel op straat, tot een prachtig vormgegeven winkelgevel. Door deze kleine dingen zorgvuldig te bekijken en vast te leggen probeert ze de ‘grotere zaken’ in het leven aan te vliegen.

Over Gallery 3

Het Nieuwe Instituut biedt in het gebouw aan het Rotterdamse Museumpark naast eigen programmering ook een platform aan initiatieven van derden uit het kunst- en ontwerpveld. Sinds begin 2020 stelt het individuele makers en organisaties met pop-uptentoonstellingen in presentatieruimte Gallery 3 in de gelegenheid om hun werk in een museale setting aan een groter publiek te laten zien.

Met ingang van 2023 reserveert het Nieuwe Instituut de gangen van Gallery 3 een paar maanden per jaar voor talent. In deze zogeheten Open Space krijgen vijf aanstormende makers in de maanden februari, maart en april vrij spel en mogen zij gedurende die periode ieder één gang vullen. Zij krijgen naast de gratis presentatieruimte een bescheiden honorarium, advies bij de realisatie van hun project en technische en productionele ondersteuning. Daarnaast kunnen ze gebruik maken van een technische basisuitrusting en kan het Nieuwe Instituut een steunbrief helpen opstellen voor fondsaanvragen. Het gasttalent verzorgt zelf materiaal, op- en afbouw en de organisatie van eventuele randprogrammering.