Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

Baby Blow Up

home

9 februari t/m 28 april 2023

8 februari 2023 - 27 april 2023

Gallery 3 by Baby Reni (Irene Ha)

Heeft een modemerk draagbare kledingstukken nodig om een overtuigende eigen wereld neer te zetten? Modeontwerper en kunstenaar Irene Ha experimenteert in het project Baby Blow Up met een alternatieve ontwerppraktijk. Als Baby Reni werkt ze aan een interdisciplinair soort mode zonder items die je kunt aantrekken. Volgens Ha legt de mode-industrie consumenten voortdurend gevoelens en denkbeelden voor waarmee ze de wereld van een merk worden binnengelokt. Als klanten moeten zij het gevoel krijgen dat ze bij die wereld willen horen. Je ziet de ideologieën waar merken voor staan niet alleen terug in de ontwerpen die ze verkopen, maar minstens zo sterk in de promotiebeelden die ze eromheen verspreiden. Baby Reni hergebruikt en vergroot die beeldtaal van pr en reclame om bezoekers mee te nemen in haar eigen creatieve universum.

De pop-uptentoonstelling in de woorden van de samensteller

Moet een merk draagbare items etaleren of kunnen we het merk ook geloven door alleen de wereld eromheen te ervaren, zonder de fysieke producten? Ideologieën worden niet altijd gedeeld met de consument via de ontwerpen, maar ook via visuele informatie die als PR circuleert. Door de taal van de (publieks)reclame te herinterpreteren, blaast Baby Reni deze ideologieën op en toont ze je haar eigen creatieve universum.

Over de samensteller

Opererend als Baby Reni, worstelt Irene Ha (1997) met de onopgeloste tegenstellingen van het hedendaagse tijdperk terwijl ze de geaccepteerde normen in het moderne modesysteem uitdaagt. Ze houdt zich niet bezig met de onbeschaafde regels voor het maken van een collectie of het omgaan met kleding, maar presenteert haar werk in een meer interdisciplinaire context en werkt ze vaak samen met andere ontwerpers.

Over Gallery 3

Het Nieuwe Instituut biedt in het gebouw aan het Rotterdamse Museumpark naast eigen programmering ook een platform aan initiatieven van derden uit het kunst- en ontwerpveld. Sinds begin 2020 stelt het individuele makers en organisaties met pop-uptentoonstellingen in presentatieruimte Gallery 3 in de gelegenheid om hun werk in een museale setting aan een groter publiek te laten zien.

Met ingang van 2023 reserveert het Nieuwe Instituut de gangen van Gallery 3 een paar maanden per jaar voor talent. In deze zogeheten Open Space krijgen vijf aanstormende makers in de maanden februari, maart en april vrij spel en mogen zij gedurende die periode ieder één gang vullen. Zij krijgen naast de gratis presentatieruimte een bescheiden honorarium, advies bij de realisatie van hun project en technische en productionele ondersteuning. Daarnaast kunnen ze gebruik maken van een technische basisuitrusting en kan het Nieuwe Instituut een steunbrief helpen opstellen voor fondsaanvragen. Het gasttalent verzorgt zelf materiaal, op- en afbouw en de organisatie van eventuele randprogrammering.