Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

Vacature LOD-expert

Nieuwe Instituut zoekt er ondersteuning van het project LOD (Linked Open Data) per direct een LOD Expert voor 16 uur per week (loondienst of freelance).

Nieuwe Instituut

Nieuwe Instituut is er, als nationale erfgoedinstelling, voor ontwerpers en het bredere, geëngageerde publiek dat in architectuur, design en digitale cultuur geïnteresseerd is. Het instituut beheert de Rijkscollectie voor Nederlandse architectuur en stedenbouw, stimuleert onderzoek, programmeert tentoonstellingen en lezingen- en debattenprogramma’s in binnen- en buitenland. Trefwoorden die Nieuwe Instituut karakteriseren zijn: meerstemmig, sociaal, ecologisch, duurzaam, regionaal/nationaal/internationaal, (zelf)kritisch, gastvrij, uitgesproken, toegankelijk, een lerende organisatie en continu in transformatie.

Architectuur Dichterbij

De Afdeling Collectie is verantwoordelijk voor het beheer, behoud en de digitalisering van de Rijkscollectie voor Nederlandse architectuur en stedenbouw. Onder het overkoepelende programma Architectuur Dichterbij wordt een veelvoud aan projecten ten uitvoer gebracht die gericht zijn op het conserveren, restaureren, digitaliseren en voor het publiek toegankelijk maken van de omvangrijke collectie tekeningen en foto’s.

De functie/opdracht

Binnen het project LOD (Linked Open Data), onderdeel van het programmaplan Architectuur Dichterbij, wordt de DERA (Digital Erfgoed Referentie Architectuur) als referentie architectuur gevolgd. De referentiearchitectuur beschrijft hoe er kan worden samengewerkt over de grenzen van instellingen en sectoren heen. In de afgelopen jaren is de data van het Nieuwe Instituut grotendeels DERA compliant gemaakt (huidige versie 5.0). Daarbij is een belangrijk deel van de collectie geconverteerd tot LOD en beschikbaar gesteld door een eigen SPARQL-Endpoint. Dit ten behoeve van het nieuwe collectieplatform dat gegevens uit het SPARQL-Endpoint toegankelijk maakt voor een breed publiek. Op dit punt van het project is het Nieuwe Instituut op zoek naar een expert die de data, het datamodel en de gerelateerde queries kan verbeteren, om zo de ervaring van eindgebruikers van het collectie platform te optimaliseren.

De werkzaamheden

 • Bijhouden van voortgangsrapportages aangaande de implementatie van de DERA;
 • Het analyseren en verbeteren van het data model (ETL);
 • Het analyseren en verbeteren van de data kwaliteit (SHACL);
 • Het analyseren en verbeteren van de queries (SPARQL, Graph QL) die de basis vormen van het nieuwe collectie platform;
 • Het koppelen van nieuwe externe LOD bronnen aan de collectie;
 • Bijhouden van LOD documentatie om kennis ter borgen binnen de organisatie.

Wij vragen

 • HBO- of WO-werk en -denkniveau;
 • Analytisch vermogen;
 • Kennis van en ervaring met LOD en principes van het semantisch web;
 • Uitstekende beheersing van LOD gerelateerde tools en talen zoals SHACL, SPARQL, (RDF/)XML, ETL;
 • Affiniteit met erfgoed data en specifiek met archieven is een pre;
 • Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift.

Wij bieden

Een passende en marktconforme vergoeding afhankelijk van vorm van aangaan van de opdracht tot eind 2024 (loondienst of freelance). Een prettige werkomgeving in een dynamische organisatie waarin je samenwerkt met vaste collega’s en een flexibele schil van freelance opdrachtnemers.

Meer weten

Voor meer informatie over deze functie kan contact opgenomen worden met Hoofd Collectie Behrang Mousavi, 010 4401220. Voor vragen over de procedure neem je contact op met Roos Hamers, HR, 0104401326.

Reageren

Sollicitaties, in de vorm van een motivatiebrief en CV, kunnen tot 5 mei a.s. gestuurd worden naar hr@hetnieuweinstituut.nl De sollicitatiegesprekken vinden plaats in week 20 en 21.

Het vieren en stimuleren van diversiteit in brede zin (blikrichtingen, denkbeelden, cultuur, leeftijd, gender, seksuele voorkeur, geloof etc.) is een belangrijk aandachtspunt van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Instituut streeft overeenkomstig naar een evenwichtig samengesteld personeelsbestand.

Acquisities n.a.v. de advertentie worden niet op prijs gesteld.